Než jsem se pustila do přípravy vaflí na slano, udělala jsem si průzkum co, kdo a jak.🙂Zaujal mě jeden americký recept, avšak celý hrnek cukru na 2 hrnky mouky je příliš. Jednalo se o vychytávku šéfkuchaře, sázel pravděpodobně na kontrast chutí. Já jsem si z toho "pro nás" vzala pouze 1 lžíci a chuť je výborná.
V receptech se pak také nejčastěji objevuje slanina. Tu jsem nahradila kvalitní vysokoprocentní šunkou, která jde na pánvi pohodlně opéct a splní účel výrazné chuti.
Do vaflí je možné dát různé druhy sýrů, jednoznačně však doporučuji zvolit nějaký tučnější a chuťově výraznější. 30% Eidam nebude "to ono". Zatím vyhrává Cheddar...
Pokud je vás více nebo chcete vafle jako svačinu do krabičky na výlet, určitě zdvounásobte množství. 🙂
Ingredience na 2 porce
1 hrnek = 250 ml
- 1 hrnek jemně mleté mouky (já jsem dala kombinace více druhů, např. čirokovou)
- 2 vejce
- 3 plátky šunky
- 40 g cheddaru
- 3/4 hrnku mléka nebo rostlinného mléka
- 2 až 3 lžíce másla (asi 40 g)
- 1 lžíce přírodního cukru (lze vynechat)
- 1/2 lžičky bio kypřícího prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli (nebo méně dle vašich potřeb)
- Hrst nasekané pažitky nebo jarní cibuky
Postup
- Nejdříve si na pánvi opeču z obou stran plátky šunky. Pak je nakrájím na malé kousky. Cheddar nastrouhám na hrubo. Pažitku nebo jarní cibulku na jemno.
- Vyšlehám vejce se lžící cukru do husté pěny. Určitě to trvá několik minut. Pokud by někomu vadila ta lžíce cukru, lze ji vynechat. Když je více času a dělám dvojitou dávku, dám si tu práci a z bílků vyšlehám sníh. Vafle budou o něco nadýchanější Jde to ale i bez toho...
- K vyšlehaným vejcím přidám máslo, mléko a pak všechny ostatní ingredience.
- Vaflovač nahřeju, mašlovačkou ho pro jistotu vytřu tukem a lžící nanáším těsto. Já dávám na 1 vafli 2 lžíce těsta. Peču podle zkušenosti s vlastním vaflovačem do zlatova. Ihned podávám! 🙂
TIP
Pokud by se vám vafle zdály po upečení zbytečně tuhé, nebo by těsto bylo při nabírání lžící spíše tužší než nadýchané, doporučuji přidat malé množství mléka navíc.
☝️Co příště zkusit sladkou variantu? Třeba tyto křehké mandlové vafle.🙂
Výhodou těchto vaflí se šunkou a sýrem je to, že chutnají dobře i studené. Když jich udělám do zásoby více a chci je podávat později teplé, dají se opéct v topinkovači... Jsou pak báječně křupavé.😇
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.