Když máte chuť na sekanou s bramborovou kaší, ale neholdujete vepřovému a chcete do směsi vpašovat "ještě něco navíc", vyzkoušejte sekanou z kuřecího nebo krůtího masa. K masu lze přidat třeba brokolici, ale i houby. Praktické jsou dostupné žampiony. Sekanou odlehčí a dodají jí šťavnatost.
Ingredience
- 500 g mletého masa z kuřecích stehenních řízků (nebo jiné dle preferencí)
- 200 až 250 g žampionů (měla jsem bílé zahradní)
- 2 střední cibule + tuk na orestování (olej, přepuštěné máslo)
- 1 vejce
- 2 stroužky česneku
- Koření (sůl, pepř, drcený kmín) nebo koření do sekané
- 3 až 4 lžíce kukuřičné strouhanky na dohuštění (nebo jiná alternativa)
Postup
- Cibuli nakrájím na drobno a orestuji do zlatova na oleji nebo přepuštěném másle.
- Klobouky žampionů očistím, oloupu a nasekám na drobno. Použila jsem elektrický sekáček.
- Mleté kuřecí stehenní maso smíchám s nasekanými houbami, vejcem, orestovanou cibulí. Ochutím česnekem a kořením.
- Trochu dohustím kukuřičnou strouhankou jen tak, aby šly rukama vytvarovat 2 malé šišky. Směs je celkem měkká, je dobré to s jejím zahuštěním nepřehnat, aby ve výsledku sekaná nebyla zbytečně tuhá.
- Malé šišky dám do nepřilnavého pekáčku, který jsem vymazala trochou tuku. Peču na 185 stupňů do zlatova, asi 45 minut. Dle situace a velikosti šišek.
- Sekanou podávám s bramborovou kaší z "céčkových" brambor, do které dávám poctivou porci másla. Místo tradiční nakládané kyselé okurky jsem k tomu na grilovací pánvi opekla proužky papriky a špalíky cukety. Výborné!
☝️Sekaná může mít mnoho variant! Vyzkoušejte také brokolicovou sekanou z krůtího masa.🙂
Ať se vám recepty povedou!
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.