Slané pečení mě baví čím dál víc. A jedním z důvodů je, že se dají jednoduše zakomponovat suroviny, které nepatří mezi nejčastěji používané. Třeba kysané zelí... Kysané zelí je samo o sobě skvělé v tomto jemném salátu. Zelí lze ale i všemožně zapéct do šátečků a různých slaných kapsiček.
Do receptury na těsto jsem zapojila drcené lněné semínko, díky kterému šátečky vypadají netradičně a mají zajímavější nutriční složení :)
Potřebujete ( 7 šátečků)
Na těsto
- 180 g jemně mleté mouky (hladká, já jsem dala špaldovou typ 630)
- 30 g drceného lněného semínka (dá se koupit i jako hotový produkt)
- 70 g másla
- 60 g zakysané smetany
- Sůl
Na náplň
- 200 g kysaného zelí
- 100 g kvalitní slaniny
- 1 cibuli ( lze vynechat)
- trochu oleje
Vejce na potření
Postup
- Jako první si připravím těsto. Mouku, drcené lněné semínko, lehce povolené máslo a zakysanou smetanu trochu osolím a zpracuji v kompaktní kouli. Těsto zabalím a nechám v lednici alespoň hodinu odležet. Lněné semínko lze případně vynechat a nahradit ho trochou mouky navíc.
- Náplň - Kostičky cibule orestuji na trošce oleje, po chvíli přidám kostičky libovější slaniny. Restuji, až je slanina opečená. Přidám na drobno posekané zelí a pokud je potřeba, dochutím. Dusím pod pokličkou 10 minut. Nechám vychladnout.
- Těsto rozválím na placku silnou asi 3 - 4 mm. Rozdělím na 6 čtverců. Doprostřed každého dám kopeček zelné náplně. Z těsta, které jsem odkrájela okolo udělám sedmý šáteček. Spojím protilehlé rohy a prsty spojím okraje. Okraje pak ještě zmáčknu vidličkou. Přendám na plech ( dávám pečící papír), potřu rozšlehaným vejcem.
- Peču na 180 stupňů do zezlátnutí, asi 25 minut.
TIP
- Šátečky lze samozřejmě udělat i bez slaniny. Jsou i tak výborné...
Slané pečivo se zelím lze občas koupit i v pekárnách, ale nikdy se chuťově nevyrovná doma připraveným šátečkům. Jejich příprava není vůbec složitá, stojí zato zkusit :)
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.