Na 2 dospělé porce (6 placiček) budete potřebovat
- 150 g předem orestované a posekané zeleniny
- 100 g uvařené rýže (lepší lepivější druhy, kulatozrná, jasmínová...)
- 1 vejce
- 100 g tvarohu ve vaničce (jak tučný záleží na vašich preferencích)
- 50 g oblíbeného tvrdého sýra ( NE nízkotučný, vhodná je gouda)
- cca 50 g mouky na dohuštění směsi dle vašich preferencí (dala jsem cizrnovou mouku)
- na dochucení sůl, pepř, koření ( je možné dát pikantní koření, jakékoliv koření na zeleninu, sušené bylinky, já jsem přidala směsv kde je sůl, petržel, pažitka, kmín, česnek, cibule, kurkuma...)
- olivový olej
Postup
- Kousky zeleniny orestujte na olivovém oleji tak, aby byla stále pevná. Žádné dušení do "blátivé" konzistence. Zeleninu posekejte v malém robotu na drobné kousky.
- K zelenině přidejte uvařenou rýži, vejce, tvaroh, tvrdý sýr. Dochuťte, jak vám vyhovuje. Někdy placičky dělám pikantní, jindy je dochucuji jen mořskou solí, česnekem a čerstvým koriandrem.
- Dohustěte do požadované konzistence pomocí "suché ingredience". Může to být mouka, ale i různé vločky, domácí strouhanka ...
- Plech vyložte pečícím papírem, který potřete olivovým olejem. Dělám to pomocí rukou a pak těma namaštěnýma rukama nabírám z mísy hmotu a vytvaruji placičku.
- Pečte na 200 až 220 stupňů asi 20 minut do zlatova.
Zatímco se placičky pečou, připravte si nějaký hustý domácí dip. Já doporučuji obzvlášť v zimním období zařazovat do jídelníčku koření kurkuma, které má blahodárné účinky na organismus, například protizánětlivé. Dip jsem tentokrát připravila tak, že jsem smíchala tvaroh s jogurtem a dochutila lžící majonézy, sušenými bylinkami a kurkumou. Stroužkem česneku navíc rozhodně nic nezkazíte :)
Placičky jsou syté, nutričně hodnotné, bohaté na vlákninu a navíc při jejich přípravě nemusíte stát u pánve s přepáleným olejem :)
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.