Rýžové placičky nejčastěji dělám, když uvařím více rýže jako přílohu a ona zbyde. Placičky jsou ale tak dobré a vděčné, že stojí zato uvařit rýži klidně jen pro tento účel.🙂
Aby byly pevné a daly se dobře obracet na pánvi a jíst rukama, zahušťuji směs menším množstvím mouky. Tu můžete zvolit podle vašeho stylu či situace. Mně se osvědčila mouka z červené čočky. Pokud ji doma ještě nemáte, zkuste ji zařadit do repertoáru. Mouka z červené čočky má skvělé zahušťovací vlastnosti a neutrální chuť. Já s ní často zahušťuji polévky.🙂
Ingredience
- 250 g studené uvařené rýže (lepší je lepivější než sypká)
- 2 střední mrkve (na hrubo nastrouhané)
- 2 vejce
- 80 g tvrdého sýra (na jemno nastrouhaný)
- cca 4 lžíce mouky (Já jsem dala mouku z červené čočky)
- 1 stroužek česneku
- Sůl, kurkuma, mohou být zelené bylinky
Postup
- Mrkev nastrouhám na hrubo, sýr na jemno. Rýži smíchám s mrkví, vejci, ochutím solí, kořením či bylinkami a vmíchám sýr.
- Hmotu zahustím pár lžícemi mouky tak, aby z ní šly tvarovat placičky. Já jsem teď zvolila mouku z červené čočky, asi 4 lžíce.
- Rukama tvořím placičky a opékám je na tuku na pánvi z obou stran do zlatova.
- K placičkám připravím domácí dip tak, že smíchám tvaroh s hustým bílým jogurtem a ochutím troškou olivového oleje, solí, pepřem, pár kapkami citronové šťávy a někdy i česnekem.
☝️A co nějaké placičky upéct v troubě? Doporučuji vyzkoušet tyto květákové placičky z trouby.🙂
Ať se vám placičky povedou!🙂
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.