Rýžové placičky nejčastěji dělám, když uvařím více rýže jako přílohu a ona zbyde. Placičky jsou ale tak dobré a vděčné, že stojí zato uvařit rýži klidně jen pro tento účel.🙂
Aby byly pevné a daly se dobře obracet na pánvi a jíst rukama, zahušťuji směs menším množstvím mouky. Tu můžete zvolit podle vašeho stylu či situace. Mně se osvědčila mouka z červené čočky. Pokud ji doma ještě nemáte, zkuste ji zařadit do repertoáru. Mouka z červené čočky má skvělé zahušťovací vlastnosti a neutrální chuť. Já s ní často zahušťuji polévky.🙂
Ingredience
250 g studené uvařené rýže (lepší je lepivější než sypká)
2 střední mrkve (na hrubo nastrouhané)
2 vejce
80 g tvrdého sýra (na jemno nastrouhaný)
cca 4 lžíce mouky (Já jsem dala mouku z červené čočky)
1 stroužek česneku
Sůl, kurkuma, mohou být zelené bylinky
Postup
Mrkev nastrouhám na hrubo, sýr na jemno. Rýži smíchám s mrkví, vejci, ochutím solí, kořením či bylinkami a vmíchám sýr.
Hmotu zahustím pár lžícemi mouky tak, aby z ní šly tvarovat placičky. Já jsem teď zvolila mouku z červené čočky, asi 4 lžíce.
Rukama tvořím placičky a opékám je na tuku na pánvi z obou stran do zlatova.
K placičkám připravím domácí dip tak, že smíchám tvaroh s hustým bílým jogurtem a ochutím troškou olivového oleje, solí, pepřem, pár kapkami citronové šťávy a někdy i česnekem.
Jedna odpověď
Moc mi chutnaly…