Ingredience
- 1 balení rýžových těstovin - osvědčené jsou Risolino
- 1 balení tempehu
- 1 cibule
- Na dochucení sůl, pepř, jemné kari koření
- 1 lžička sypkého zeleninového bujónu
- Přepuštěné máslo nebo olej s vysokým kouřovým bodem
- 1 balení rostlinné smetany - použila jsem tuto rýžovou smetanu
- 150 g zelených fazolek - může být i brokolice nebo hrášek
Postup
Dejte vařit rýžové těstoviny podle návodu. Mějte na paměti, že bezlepkové těstoviny je třeba více hlídat a raději je nechat "lehce dojít", než je převařit. Po uvaření je promíchejte se lžičkou oleje.
Připravte si minutkovou omáčku. Na přepuštěném oleji orestujte lehce do zlatova na drobno nakrájenou cibuli. Přidejte na kostičky nakrájený tempeh. Pokud je přírodní, ještě ho ochuťte kořením. Tempeh krátce orestujte.
Přidejte asi 2 lžičky kari koření. Já jsem použila jemnější nepálivou variantu. Dle chuti ještě zvýrazněte zeleninovým bio bujónem.
Vlijte rostlinnou smetanu a krátce společně prohřejte. Rostlinnou smetanu není třeba dlouho vařit.
Na závěr promíchejte s těstovinami a nakrájenými zelenými fazolkami připravenými nad párou.
TIP č. 1
Rostlinné smetany jsou alternativou tradiční živočišné smetany. Jsou variantou pro příznivce rostlinné stravy nebo pro alergiky. Můžete vybírat mezi mnoha druhy. Výhoda tohoto receptu je v tom, že snese jak chuťově jemnou a neutrální rýžovou smetanu, tak specifickou kokosovou smetanu. Rostlinné smetany je dobré do jídla přidávat až ke konci.
TIP č. 2
Zeleninový bio bujón je univerzální dochucovadlo, které využijete jak do omáček, tak polévek. Mně se osvědčilo toto velké balení Würzl, které vydrží v zásobách delší dobu. Existují i další alternativy bujónů bez glutamanu, doporučuji mrknout na eshop Countrylife.cz.
☝️Další tip na jídlo bez masa? Vyzkoušejte tyto Křupavé karbanátky v bezlepkové panko strouhance.
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.