Rychle / jednoduše / zdravě

Rýžové těstoviny s tempehem a fazolkami - s rychlou omáčkou z rostlinné smetany

Rychlé a atraktivní jídlo plné chuti i živin. Osvědčené rýžové těstoviny, tempeh, křupavé zelené fazolky v rychlé krémové omáčce z rostlinné smetany. Jemné kari koření dodá těmto těstovinám šmrnc i super barvičku.
Tempeh recept

 Ingredience

  • 1 balení rýžových těstovin - osvědčené jsou Risolino
  • 1 balení tempehu
  • 1 cibule
  • Na dochucení sůl, pepř, jemné kari koření
  • 1 lžička sypkého zeleninového bujónu
  • Přepuštěné máslo nebo olej s vysokým kouřovým bodem
  • 1 balení rostlinné smetany - použila jsem tuto rýžovou smetanu
  • 150 g zelených fazolek - může být i brokolice nebo hrášek

 Postup

  1. Dejte vařit rýžové těstoviny podle návodu. Mějte na paměti, že bezlepkové těstoviny je třeba více hlídat a raději je nechat "lehce dojít", než je převařit. Po uvaření je promíchejte se lžičkou oleje.

  2. Připravte si minutkovou omáčku. Na přepuštěném oleji orestujte lehce do zlatova na drobno nakrájenou cibuli. Přidejte na kostičky nakrájený tempeh. Pokud je přírodní, ještě ho ochuťte kořením. Tempeh krátce orestujte.

  3. Přidejte asi 2 lžičky kari koření. Já jsem použila jemnější nepálivou variantu. Dle chuti ještě zvýrazněte zeleninovým bio bujónem.

  4. Vlijte rostlinnou smetanu a krátce společně prohřejte. Rostlinnou smetanu není třeba dlouho vařit.

  5. Na závěr promíchejte s těstovinami a nakrájenými zelenými fazolkami připravenými nad párou.

TIP č. 1

Rostlinné smetany jsou alternativou tradiční živočišné smetany. Jsou variantou pro příznivce rostlinné stravy nebo pro alergiky. Můžete vybírat mezi mnoha druhy. Výhoda tohoto receptu je v tom, že snese jak chuťově jemnou a neutrální rýžovou smetanu, tak specifickou kokosovou smetanu. Rostlinné smetany je dobré do jídla přidávat až ke konci.

 TIP č. 2

Zeleninový bio bujón je univerzální dochucovadlo, které využijete jak do omáček, tak polévek. Mně se osvědčilo toto velké balení Würzl, které vydrží v zásobách delší dobu. Existují i další alternativy bujónů bez glutamanu, doporučuji mrknout na eshop Countrylife.cz.

☝️Další tip na jídlo bez masa? Vyzkoušejte tyto Křupavé karbanátky v bezlepkové panko strouhance.

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Těstoviny s rýžovou smetanou

Rychlé syté těstoviny, které jsou tak akorát krémové díky rostlinné smetaně. Zatím nejlepší rýžové těstoviny, které jsem objevila, jsou "Risolino".

 
Jak použít rostlinnou smetanu

K rýžovým těstovinám s tempehem v "kari stylu" se hodí rýžová i kokosová smetana. Od značky The Bridge jsou obě rostlinné smetany v bio kvalitě. Kompletní sortiment omrkněte na Countrylife.cz

 
Zeleninový bujón bez lepku.

Pro ochucení rychlých jídel ráda používám zeleninový bio bujón Würzl. Je bez droždí a bez lepku.

 
Jak použít rýžovou smetanu

Rychlé a chuťově atraktivní rostlinné jídlo. Mňam!

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?