Rychle / jednoduše / zdravě

Rychlý jogurtový moučník s ovocem

Koukáte na misku ovoce a chcete upéct moučník, který budete mít raz dva hotový, bude vypadat "normálně", přitom do něj ale zvládnete schovat hrnek nějaké alternativní mouky a osladíte ho s rozmyslem. Tak to je přesně recept pro vás.
Moučník s ovocem a drobenkou

Na tomto receptu vám chci ukázat, jak lze při pečení snadno zakomponovat dvě zajímavé ingredience. Pokud chcete, můžete jeden hrnek špaldové mouky nahradit třeba čirokovou. Čiroková mouka má neutrální chuť, je bezlepková a při pečení "nezlobí".

Druhou ingrediencí jsou sušené pšeničné klíčky, které koupíte "za pár korun" a je možné je přidávat po lžičkách do jogurtu, do palačinkových těst, moučníků, chleba atd. Já je dávám třeba i do drobenky, která získá výbornou oříškovou chuť. A teď už jdeme péct :)

Potřebujete

(1 hrnek = 250 ml, množství je na 1 střední plech)

  • 2 hrnky mouky (dala jsem 1 hrnek jemně mleté špaldové a 1 hrnek bezlepkové čirokové mouky)
  • 250 g bílého jogurtu
  • 1/2 až 3/4 hrnku sladidla ( nakombinovala jsem přírodní třtinový cukr a nekalorické přírodní sladidlo erythritol)
  • 100 ml tekutiny (může být mléko, rostlinné mléko)
  • 2 vejce nejlépe z ekologického chovu
  • ½ hrnku oleje
  • 1 bio kypřící prášek do pečiva
  • libovolné ovoce (jahody, švestky, třešně, broskve, meruňky atd)
  • drobenku (dělám celozrnnou nebo ořechovou)

Postup

  1. Vejce vyšlehám se sladidlem do pěny a přidám všechny ostatní ingredience, tedy mouku, prášek do pečiva, tuk, jogurt a mléko (dala jsem mandlové).
  2. Těsto rozprostřu stěrkou na vymazaný a vysypaný plech a pokladu bohatě kousky ovoce.
  3. Dle typu zvoleného ovoce vyrobím drobenku. S tou si pokaždé hraju a dělám ji, jak mě zrovna napadne a čeho potřebuji dosáhnout. Teď jsem ji udělala z namletých mandlí a sušených pšeničných klíčků, trošky kokosového oleje a lehce jsem směs dosladila panelou, což je sušená třtinová šťáva.
  4. Peču na 175 stupňů asi 30 minut do zlatova.

Tento moučník je opravdu vděčný, protože do něj lze bez problémů zakomponovat různé druhy mouk a sladidel. Drží i pěkně pohromadě, takže zvládne i cestu v krabičce :)

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Koláč s jogurtem

Měla jsem zrovna něco švestek, něco jahod, tak jsem to vyřešila takto napůl :)

 
Moučník s ovocem

Ovoce jsem ještě doplnila o drobenku, kterou jsem od oka vyrobila z namletých mandlí, sušených pšeničných klíčků, trošky kokosového oleje a sušené třtinové štávy (sladidlo).

 
Švestky moučník

Drobenku je možné také udělat z celozrnné špaldové mouky, namletých ovesných vloček nebo z ořechové mouky.

 
Moučník varilamysicka

Po 30 minutách v troubě. Je třeba jej hlídat, aby se nepřepekl a zbytečně nevysušil.

 
Čiroková mouka

Je jen na vás a vašem tajemství, jakou mouku použijete a čím ho osladíte. Stejně se vždycky povede :-)

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?