Pórek je dostupný celý rok, takže se s ním dá vymýšlet do aleluja. Nejčastěji dělám pórkové polévky nebo rizoto s pórkem a hlívou ústřičnou, teď přišla řada na omáčku. Na první pohled vás asi fascinovat nebude, když se ale pěkně naservíruje s "pěknými" těstovinami, zářivým vajíčkem, posype se zelenými bylinkami, tak jsme úplně někde jinde :)
Budete potřebovat
- 1 velký pórek
- 1 cibuli
- 1 lžíci přepuštěného másla
- 250 ml vývaru
- 250 ml rostlinné smetany (1 balení, např. ovesná)
- 2 lžíce mouky (dala jsem ovesnou, může být jemně mletá kukuřičná)
- sůl, zelené bylinky jako koření dle chuti
- lze i stroužek česneku
Postup
- Na přepuštěném másle orestujte nakrájenou cibuli a na kolečka nakrájený pórek. Na mírném stupni, aby pórek nezačal hnědnout. Pár minut restujte, nechte změknout.
- Vedle v míse metličkou promíchejte vývar, rostlinné mléko a mouku. Vlijte k pórku, dle chuti osolte a povařte 10 minut.
- Ke konci můžete přidat prolisovaný stroužek česneku. Rozmixujte do hladka a dolaďte konzistenci. Ke konci můžete přisypat na velmi jemno nasekané zelené bylinky. Třeba koriandr nebo pažitku nebo petrželku. Hotovo.
Pórková omáčka se hodí k těstovinám, ale i k bramborám vařeným ve slupce nebo bramborovým nokům. Pro doplnění bílkovin se hodí vařené vejce. Ideálně farmářské nebo v bio kvalitě :)
Co se týče těstovin, doporučuji vyzkoušet různé druhy. Bezlepkové kukuřičné nebo celozrnné špaldové seženete běžně v supermarketech (Lidl, Interspar,Tesco). Já dávám přednost těstovinám v bio kvalitě a nejvíce ujíždím na těchto žitných vrtulkách
Mě samotnou překvapilo, jak je pórková omáčka chuťově zajímavá. Prostě rychle, jednoduše a zdravě :)
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.