Když jsem si pohanku poprvé koupila, ležela doma netknutá půl roku, protože jsem pořádně nevěděla, co s ní :) Snad následující text pomůže těm, kteří jsou na tom podobně :)
Co je to pohanka?
- Pohanka se řadí mezi obilniny, druhem ale mezi obilniny nepatří.
- Má specifickou, ale málo výraznou chuť.
- Neobsahuje lepek, je tedy vhodnou potravinou pro osoby trpící celiakií.
- Doporučuje se lidem s trávicími obtížemi, neboť je lehce stravitelná.
- Většinou se konzumuje jako příloha. Pohanku můžete použít jako obměnu rýže.
- Je velice bohatá na vlákninu, minerální látky a vitaminy (obzvlášť hořčík a rutin).
- Podílí se na zvýšení pružnosti cév, pomáhá tak lidem trpícím praskáním žilek atd.
- V kuchyni se používá pohanka loupaná – ve formě krup, lámanky, krupice či pohankové mouky.
- Pohanku krupku můžete použít např. na pohankové rizoto, lámanku zase spíše na různé kaše.
- Klasickou pšeničnou mouku můžete při vaření z 15% nahradit pohankovou a zvýšit tak biologickou hodnotu pokrmu.
Jak pohanku správně připravit?
Obecně platí - 1 díl pohanky na 2 díly vody.
Pak máte na výběr z následujících možností, roli hraje šetrnost úpravy s ohledem na zachování zdraví prospěšných látek.
Způsob 1
Pohanku přeberte, propláchněte, zalijte vařící vodou, ochuťte a vařte do změknutí 15 – 20 minut. (nejméně šetrný způsob přípravy)
Způsob 2
Pohanku přeberte, propláchněte, zalijte vařící vodou, ochuťte a vařte 3 minuty, pak odstavte z plotny, přikryjte pokličkou a nechte v teple 30-45 minut dojít (tento způsob používám nejčastěji já)
Způsob 3
Pohanku zalijte vroucí vodou, ochuťte, přikryjte pokličkou a přes noc nechte v teple bobtnat. Ráno bude hotová (nejšetrnější způsob přípravy)
Jak pohanku dochutit?
Záleží opravdu jen na vás, v základu lze však pohanku dochutit např. osmahnutou cibulkou, solí, solčankou, česnekem, čerstvými nebo sušenými bylinkami (majoránkou, bazalkou, petrželovou natí), drceným kmínem.
Doporučuji vyzkoušet skvělý recept z pohanky - staročeské jídlo valašský kontrabáš.
Dobrou chuť!
Kamila
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.