Pečené brambory v troubě jsou moje oblíbené jídlo. Ráda si je doplňuji různými saláty, dušenou mrkvičkou, rybou...Naposledy jsem je dělala s brokolicí. Brokolici v kuchyni používám především ve dvou formách - zapečenou v troubě s mozarellou a pak v polévkách. Nevýhodou ale je, že se brokolice většinou tepelně upravuje delší dobu a tím ztrácí cenné látky.
Nejšetrnější úpravou je připravit brokolici nad párou. Nejde ovšem jen o páru, ale i o délku úpravy. 5 minut stačí k tomu, aby byla brokolice tepelně upravená a zůstala zářivá a křupavá.
Budete potřebovat
(množství si uzpůsobte dle počtu porcí)
- Menší brambory
- Brokolici
- Koření na brambory – celý kmín, sůl,bylinky dle chuti, např. oregano
- Olivový olej
- Zakysanou smetanu (raději méně tučnou)
- Nivu nebo jiný sýr podobného typu (co nejvíce čerstvý a chlazený)
Postup
- Brambory omyjte a pokud je to potřeba, tak i oškrábejte. Nakrájejte je na měsíčky, promíchejte s olivovým olejem, solí a celým kmínem. Můžete přidat i sušené bylinky dle chuti.
- Vložte do pekáčku a pečte v předem vyhřáté troubě na 200° cca 30 minut.
- Brokolici rozeberte na menší růžičky a připravte nad párou. Brokolici dělejte nad párou 5 – 7 minut. Bohatě to stačí. Brokolice obsahuje velké množství cenných látek a když ji budete vařit ve vodě, či ji zbytečně převařovat, přijdete o ně...Navíc rozbředlá brokolice není nic dobrého...a ještě ztratí tu nádhernou zářivou barvu.
- Pak už si umíchejte jen sýrovou „omáčku“ tak, že nastrouháte na jemno nivu do zakysané smetany.
- Pečené brambory spolu s brokolicí nandejte na talíř a přelijte sýrovou omáčkou.
Velice jednoduché a dobré.
Jak moc jsou modré plísňové sýry (ne)zdravé?
Plísňové sýry jsou mezi lidmi oblíbené pro svou typickou aromatickou chuť. Pokud to vezmeme z pohledu zdravé výživy, tak plísňové sýry mají spíš negativa, než pozitiva. Problémem jsou plísňové kultury. Stačí nesprávné skladování nebo překročení doby použitelnosti a tzv. ušlechtilé plísně mohou produkovat zdraví nebezpečné mykotoxiny, navíc se mohou přidat ještě další nebezpečné plísně. Při výběru, koupi a následném skladování plísňových sýrů dbejte tedy zejména na to, aby byly sýry dostatečně chlazené a byly co nejčerstvější. Tím zabráníme procesu, kdy se z ušlechtilé plísně stane plíseň nebezpečná. Plísňové sýry v žádném případě nejsou vhodné pro děti a těhotné ženy.
Pokud by někomu na talíři u tohoto receptu chyběla nějaká ta bílkovina navíc, můžete si k tomuto zeleninovému talíři uvařit jedno vejce na tvrdo a nakrájet ho na měsíčky. K sýrové omáčce se hodí.
Dobrou chuť!
Kamila
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.