Rychle / jednoduše / zdravě

Pečená zelenina v troubě s kozím sýrem a domácím paprikovým dipem

Varianta na zeleninu zapečenou se sýrem. Není třeba pokaždé vymýšlet zapékací směsi se smetany, sýra a vajec. Stačí kus správného typu sýra a užít si jeho čistou chuť s bohatou porcí zapečených brambor a zeleniny.
Pečená zelenina v troubě

Když zrovna hlava nehýří extra nápady "co uvařit", vždy je dobrý nápad nakrájet zeleninu, promíchat ji s dalšími ingrediencemi v pekáči a dát vše do trouby. Ono to totiž pokaždé dobře dopadne. 🙂

Jednou z mých nejoblíbenějších variant je kombinace pečených brambor, zeleniny a kozího sýra.

 Ingredience

Jednotlivé suroviny lze kombinovat v různých poměrech podle preferencí

  • Brambory
  • Mrkev nebo baby mrkev
  • Cuketa
  • Může být i cibule a paprika
  • Zrající kozí sýr (typově jako camembert)
  • Olivový olej
  • Sůl, pepř, kmín, sušené bylinky či koření dle chuti

Na paprikový dip

  • Řecký jogurt
  • Trochu kvalitní majonézy
  • Ajvar
  • Sůl

 Postup

  1. Brambory oškrábu a nakrájím na půlkolečka. Mrkev nakrájím na špalíčky. Teď jsem měla malou baby mrkev a tu jsem nechala v celku. V tuto chvíli je možné přidat také cibuli nebo papriku. Zeleninu ochutím solí, pepřem, kmínem, případně kořením dle chuti, promíchám s olivovým olejem a dám péct do trouby do pekáčku s víkem na 190 stupňů asi na 20 minut.
  2. Teď přidám do pekáčku na větší kousky nakrájenou cuketu. Kdybych ji přidala na začátku, byla by zbytečně měkká. Peču dalších 10 minut, teď už bez víka.
  3. Když je zelenina pečená a jsem s její finální podobou spokojená, rozložím na zeleninu kolečka zrajícího sýra. Já jsem použila takový ten "kozí váleček", hodí se ale také camembert. Krátce zapeču dle velikosti kusů sýra. 2 či 3 minutky, je třeba sledovat...
  4. Zeleninu s bramborami naberu s porcí rozpečeného sýra, dám na talíř a podávám s mističkou domácího dipu. K tomuto jídlu se hodí mnoho druhů dipů, od medovo-citronových, přes česnekové až po tento paprikový červený z jogurtu, trošky majonézy a ajvaru.

☝️Další vděčnou rychlovkou z trouby je tato pečená zelenina s kuřecím masem z jednoho pekáče. 🐭

Snadné, rychlé a výborné! 🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Pečená zelenina v troubě

Brambory a mrkev dávám péct jako první. Kdo má rád cibuli, může přidat i tu. Zeleninu ochutím solí a kořením a promíchám s olivovým olejem.

 
Zelenina pečená v troubě.

Cuketa je křehká, proto ji přidávám o něco později. Do tohoto pekáče by se také skvěle hodila paprika.

 
Kozí sýr recept

Ke konci dám na pečenou zeleninu kolečka zrajícího kozího sýru. Stačí minutka, jen aby sýr povolil...

 
Kozí sýr recept

K pečeným bramborám a zelenině se výborně hodí domácí dip. Tento dip obsahuje řecký jogurt, trochu majonézy a ajvar.

 
Zelenina s kozím sýrem

Jednoduché na přípravu a vynikající!

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?