Rychle / jednoduše / zdravě

Pečená krůtí stehna po provensálsku s úžasnou šťávou

S tímto receptem doma naděláte parády a ani vás to nebude stát moc času.
Pečená krůtí stehna po provensálsku

S tímto receptem doma naděláte parády a ani vás to nebude stát moc času. Jen dáte stehna do pekáčku, ani brambory nemusíte škrábat, ochutíte, zalijete a trouba už se dál postará sama. Strčit maso do trouby zvládne i pravý kuchařský antitalent, horší už to může být s chutí a s tou nebude u tohoto receptu problém, chutí je v něm dostatek :) Jednou jsem vynechala víno, které jsem zrovna neměla k dispozici, a receptu to nijak zásadně neuškodilo ...

Na 4 porce budete potřebovat

  • 2 krůtí stehna
  • Brambory se slupkou nakrájené na měsíčky (na osobu počítejte 2 větší brambory)
  • 1 velkou palici česneku, napříč překrojenou
  • 100 ml bílého vína (to můžete vynechat a nahradit ho vývarem)
  • 100 ml drůbežího vývaru
  • provensálské koření
  • 1 biocitrón
  • kmín, sůl a kuličky pepře

Postup

  1. Krůtí stehna osolte, okmínujte a lehce posypte kuličkami pepře.
  2. Vložte do pekáče a všude kolem stehen rozložte neoškrábané, omyté a na měsíčky pokrájené brambory. Brambory také osolte a pak vše ještě ochuťte provensálským kořením. Sypu jej jak na maso, tak i trochu na brambory.
  3. Přidejte celý překrojený česnek, vlijte víno i vývar, překryjte alobalem či poklopem a vložte do trouby, kterou jste předehřáli na cca 200°C, horkovzdušnou na 180.
  4. Zhruba v polovině doby pečení přilijte šťávu z půlky citronu, dále stehna i brambory můžete v průběhu pečení přelévat vzniklou šťávou. Překrojený citron můžete nechat péct spolu s masem, zkusila jsem to, dle mého názoru ale pak už chuť jídla byla až moc citronová.
  5. Dle různých rad a receptů by krůtím stehnům měla v troubě stačit hodina. Já je ale vždy peču hodinu a půl, abych měla jistotu, že budou zcela měkká. Krůtí maso je přeci jen o něco tužší, než kuřecí.

TIPY

  • Toto jídlo můžete připravit i s kuřecími stehny, pokud ale máte na výběr, vždy zvolte raději ta krůtí. Důvodem je kvalita masa.

  • Pokud doma bílé víno nepijete nebo máte pouze takové skvosty, které si rozhodně nezaslouží nalít do pekáčku s jídlem, kupte si v supermarketu malou 250ml lahvičku s vínem.

Já osobně jsem si toto jídlo velice oblíbila, je skoro bez práce a kombinace česneku, citronové šťávy, výpeku z masa a provensálského koření je jedna z mých oblíbených :)

Dobrou chuť!

Kamila

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Pečená krůtí stehna s provensálským kořením

Krůtí stehna nachystaná k upečení. Celá doba přípravy tohoto jídla je blesková.

 
Pečená kuřecí stehna na citronech

Varianta s kuřecími stehny. Pokud máte možnost, zvolte krůtí, jsou zdravější.

 
Krůtí stehna s bramborem

Toto je výsledek. Z masa jsem ke konci sundala kůži, proto ta barva...Brambory nasáknou skvělou šťávu ...

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Blanka
Krůtí stehne jsem nesehnala, ale dělala jsem s kuřecími, velmi výborné, ten česnek s citrónem udělá fakt suprovou chuť. Vína jsem ale dala nakonec ještě víc :-)
Evka
Vynikající recept. Fakt by mě nenapadlo zkombinovat citron a česnekové palice, navíc to celé celkem bez práce. SUPER.
Alakala
I po hodině a půl byla stehna tuhá :-( ,jinak brambory a výpek vvynikající
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Alakala: To je mi líto, že stehna byla tuhá, ono to krůtí maso je obecně tužší, než kuřecí. Asi to také bude jako u každého jiného masa - bude záležet na jeho zdroji.
Anonymní uživatel(ka)
Tak je to v troubě a jsem moc zvedava na výsledek. Dekuji za inspiraci. Už jen ta jednoducha priprava....to je neco pro kuchařku jako jsem ja.Helca
Dan
Velmi povedene a osvezujici, zcela nekrutoidni :)
plane
Výborné!! Zařazuji do našich oblíbených jídel :-).
Muluna
Zase něco nového, jiného a dobrého. Děkuji za inspiraci. Všem moc chutnalo.
dagi
Dnes se na něj chystám. Zkusím v elektrické pánvi! Děkuji za inspiraci :)
Vlasta
Dnes jsem dělala k obědu, pekla na 180 2 hodiny a nepřidala citron (protože jsem ho neměla). I tak to bylo výborné a opravdu minimálně pracné. Určitě budu dělat častěji a zkusím i z kuřecími.
kopretinka bílá
Tak tolik chvály, to tedy určitě musím také vyzkoušet. Na obrázku to vypadá dobře.
Ilona
Krůtí stehna nebudou tuhá, pokud je před pečením krátce povaříte - a vývar použijete na podlití.
Charlotte
Howdy, i read your site every now and then and my spouse and i own an identical one as well as i was just wondering in case you get plenty of spam repssnseo? If so how do you prevent that, any plugin or whatever you can recommend? I get a lot lately it can be driving me personally crazy so any assistance is quite much loved.
pája
Je to výborné. stehno jsem vykostila - lépe se propeklo. manžílek měl boule za ušima.
Jana Macháčková
Místo provensálského koření, které jsem neměla, jsem otrhala truhlíky za oknem - petrželka, rozmarýn, bazalka, libeček - a bylo to taky moc dobré.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?