S tímto receptem doma naděláte parády a ani vás to nebude stát moc času. Jen dáte stehna do pekáčku, ani brambory nemusíte škrábat, ochutíte, zalijete a trouba už se dál postará sama. Strčit maso do trouby zvládne i pravý kuchařský antitalent, horší už to může být s chutí a s tou nebude u tohoto receptu problém, chutí je v něm dostatek :) Jednou jsem vynechala víno, které jsem zrovna neměla k dispozici, a receptu to nijak zásadně neuškodilo ...
Na 4 porce budete potřebovat
- 2 krůtí stehna
- Brambory se slupkou nakrájené na měsíčky (na osobu počítejte 2 větší brambory)
- 1 velkou palici česneku, napříč překrojenou
- 100 ml bílého vína (to můžete vynechat a nahradit ho vývarem)
- 100 ml drůbežího vývaru
- provensálské koření
- 1 biocitrón
- kmín, sůl a kuličky pepře
Postup
- Krůtí stehna osolte, okmínujte a lehce posypte kuličkami pepře.
- Vložte do pekáče a všude kolem stehen rozložte neoškrábané, omyté a na měsíčky pokrájené brambory. Brambory také osolte a pak vše ještě ochuťte provensálským kořením. Sypu jej jak na maso, tak i trochu na brambory.
- Přidejte celý překrojený česnek, vlijte víno i vývar, překryjte alobalem či poklopem a vložte do trouby, kterou jste předehřáli na cca 200°C, horkovzdušnou na 180.
- Zhruba v polovině doby pečení přilijte šťávu z půlky citronu, dále stehna i brambory můžete v průběhu pečení přelévat vzniklou šťávou. Překrojený citron můžete nechat péct spolu s masem, zkusila jsem to, dle mého názoru ale pak už chuť jídla byla až moc citronová.
- Dle různých rad a receptů by krůtím stehnům měla v troubě stačit hodina. Já je ale vždy peču hodinu a půl, abych měla jistotu, že budou zcela měkká. Krůtí maso je přeci jen o něco tužší, než kuřecí.
TIPY
Toto jídlo můžete připravit i s kuřecími stehny, pokud ale máte na výběr, vždy zvolte raději ta krůtí. Důvodem je kvalita masa.
Pokud doma bílé víno nepijete nebo máte pouze takové skvosty, které si rozhodně nezaslouží nalít do pekáčku s jídlem, kupte si v supermarketu malou 250ml lahvičku s vínem.
Já osobně jsem si toto jídlo velice oblíbila, je skoro bez práce a kombinace česneku, citronové šťávy, výpeku z masa a provensálského koření je jedna z mých oblíbených :)
Dobrou chuť!
Kamila
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.