Rychle / jednoduše / zdravě

Papriky po toskánsku - skvělé jako příloha nebo s těstovinami

Jak už to bývá, jednoduché recepty bývají ty nejlepší a kombinace olivového oleje, třtinového cukru a šťávy ze zeleniny je více než jedlá :)
Opečené papriky

Tato zelenina se stala v naší rodině velice oblíbenou. Inspirací k tomuto receptu mi byl Emanuele Ridi a jeho „Peperonata alla Toscana“. Recept vypadá tak jednoduše, že se člověku může zdát opečená zelenina celkem nezajímavá. Jak už to ale bývá, jednoduché recepty bývají ty nejlepší a kombinace olivového oleje, třtinového cukru a šťávy ze zeleniny je více než jedlá :)

Na 4 porce budete potřebovat

  • 1 kg paprik (ne ty naše bílé papriky, co se používají na lečo, použijte ty barevné)
  • 2 cibule
  • 0,5 kg rajčat
  • 1 střední cuketu (můžete vynechat)
  • 1 lžíci cukru (nejlépe přírodního hnědého)
  • olivový olej extra virgin
  • sůl
  • na ozdobu čerstvou bazalku (sušená mi nechutná)

Postup

  1. Papriky nakrájejte podélně na větší kusy, cibuli na hrubší proužky, rajčata na měsíčky, neoloupanou cuketu na silnější kolečka.
  2. Na rozpáleném olivovém oleji začněte na cibuli opékat nejdříve papriky, po 5 minutách přidejte rajčata, po dalších 5 minutách cuketu (pokud se rozhodnete pro variantu s cuketou)
  3. Dle chuti osolte, přidejte cukr, případně ještě trochu kvalitního olivového oleje a opékejte ještě pár minut. Průběžně promíchávejte. Chvílemi můžete pánev přikrýt pokličkou, aby se udělalo trochu šťávy.
  4. Zelenina nesmí být „blemcavá“ s velkým množstvím šťávy, ale naopak musí být opečená, na skus a pevná. To platí především o cuketě. Cuketa je hotová velice rychle. Proto se přidává až jako poslední. Pokud z ní nevyrobíte blátíčko, je v zeleninových pokrmech opravdu chutná.

Jak s touto zeleninovou pánví naložit dál? Hodí se jako příloha ke grilování, k rybám, můžete z ní vytvořit výtečné vegetariánské jídlo. Stačí tuto směs promíchat s většími pevnějšími těstovinami (např. farfalle nebo penne). Těstoviny následně můžete vylepšit plátky opečeného tofu a zůstat tak u bezmasé varianty.

Ať už se rozhodnete s paprikami naložit jakkoliv, pokrm nádherně ovoní čerstvé lístky bazalky.

TIP

  • Jednou jsem zeleninu potřebovala připravit pro větší množství lidí a dělala ji v troubě. Výsledek byl také povedený :)
  • Na olivovém oleji a cukru nešetřete, k tomuto receptu to skvěle sedí.
  • Je zapotřebí brát na vědomí, že nevaříte pokrm podobný leču, rajčata proto musí zůstat pevná :)

Dobrou chuť!

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Papriky po toskánsku

Na fotce nejsou papriky ještě zcela hotové, v této fázi teprve přidávám cuketu (pokud se rozhodnu ji přidat). Všechna zelenina musí být lehce opečená, pevná a obalená emulzí ze šťávy, olivového oleje a cukru.

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?