Chtěla jsem připravit pro návštěvu něco malého k zakousnutí, tak jsem se rozhodla, že vyrobím nějakou pomazánku. V lednici vidím tvaroh, bílý jogurt, olivy, ve špajzu ovesné vločky...Dát do pomazánky ovesné vločky není žádný úlet, dokonce i na jejich balení je napsáno, že se hodí na přípravu pomazánek. Výsledek úžasný, všem moc chutnalo. Základním předpokladem je samozřejmě to, že máte rádi olivy :-)
Budete potřebovat
- Na základ - nízkotučný tvaroh nebo žervé
- Trochu bílého jogurtu
- Olivy - množství dle toho, jak moc olivovou pomazánku chcete
- Ovesné vločky na zahuštění (jemné, jsou to menší kousky)
- Na dochucení - možná trochu soli, může být lžička hořčice, miso pasta
Postup
- Ve větší misce rozmíchejte tvaroh nebo žervé s trochou jogurtu.
- Olivy nasekejte na drobné kousky. Pomohla jsem si malým robotem ...
- Nasekané olivy smíchejte s "bílou hmotou" a přidejte ovesné vločky. Vločky mají pomazánce dodat jen pevnější konzistenci, určitě jich tam dejte max. pár lžic. Počítejte také s tím, že vločky nasáknou tekutinu a během chvilky nabobtnají. Raději méně, než více ...
- Pak už jen dochuťte, jak je libo a případně ještě dolaďte trochou jogurtu ...
TIP
Jelikož olivy samotné obsahují dost tuku a tím pádem i energie, tak je lepší přidat mléčný výrobek, který není tolik tučný, případně jej z poloviny nahradit bílým jogurtem.
Na co všechno se ještě hodí ovesné vločky?
- Pro přípravu rychlé a zdravé snídaně (nasypat do mléka, jogurtu)
- Na ovesnou kaši
- Na zahušťování polévek a omáček
- Na vylepšení karbanátků
- Do bramboráků (zahustí je a budou křupavější)
Jakmile se vám tedy při výrobě jakékoliv pomazánky stane, že je řidší, než jste si představovali, můžete ji lehce dohustit ovesnými vločkami. Funguje to na výbornou!
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.