Ze zdravotního či výživového hlediska mohu říct, že zeleninu je nejlepší konzumovat buď v syrovém stavu nebo šetrně tepelně upravenou. Podušenou, či na páře. Občas ale vyloženě dostanu chuť na jídla typu obalovaný celer, obalovaná cuketa, mrkvové placičky. Naprosto u mě vyhrává obalovaný květák. Zároveň ale nesnáším smažení. Můžu mít sebelepší olej, který se nepřepaluje, stejně se to ale trochu přepaluje a jde z toho takový ten smaženkový odér, kterým načuchnu já, závěs a asi všechno doma a musim pak pro jistotu odpojit požární hlásič.
Obalovaného květáku se ovšem jen tak nevzdám, tak jsem ho začala péct v troubě. Je to geniální.
Budete potřebovat
- 1 květák rozebraný na růžičky (nepředvařuje se)
- Kukuřičnou strouhanku
- Na těstíčko 4 vejce, asi 8 lžic mouky a sůl
- Olej
Postup
- Troubu předehřejte na 200 stupňů a připravte si těstíčko na obalování růžiček květáku. Do mísy rozklepněte 4 vejce a přidejte libovolnou hladkou mouku (může být i bezlepková) tak, aby vzniklo polohusté těstíčko. Vychází to na asi 8 lžic mouky, ale každá mouka jinak saje, každé vejce je jinak velké. Mrkněte na fotku v postupu. Těstíčko dostatečně osolte. Květák se jinak nesolí.
- Květák rozeberte na růžičky a ty syrové obalujte v těstíčku poctivě tak, aby i nějaké těstíčko zateklo dovnitř růžičky.
- Obalujte v kukuřičné strouhance. Zkuste fígl s pytlíkem, je to celkem praktické.
- Obalený květák rozložte na plech vyložený pečicím papírem a potřeným olejem. Pokud chcete květák opravdu křupavý, můžete ho ještě jemně zvrchu potřít pomocí mašlovačky olejem.
- Pečte na 200 stupňů dozlatova, trvá to asi 45 minut.
Výsledkem jsou zlatavé křupavé nemastné růžičky květáku, které jsou vynikající nejen teplé, ale i studené. Dokážu si je představit i jako vhodné jídlo do krabičky někam s sebou.
Výhoda je také to, že při pečení v troubě nevznikají tak vysoké teploty jako při smažení, takže se lze lépe vyhnout vzniku toxických látek.
Květák do trouby a už nikdy jinak! :)
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.