Když oslava, tak chlebíčky. Když chlebíčky, tak se salátem. Když se salátem, tak jedině s tímto vychytaným podle Myšičky :-)
Pak už je jedno, čím vším dobrým a kvalitním chlebíčky nazdobíte. Když mají pocitvý základ, budou prostě chutnat.
Budete potřebovat
- Brambory (varný typ A "na salát", dělala jsem ze 2kg)
- Kus celeru (1/4 až 1/2 bulvy podle chuti)
- 1 menší cibuli
- Kyselé okurky (dala jsem jich asi 6)
- Kombinaci majonézy a zakysané smetany
- Na dochucení - sůl, pepř,umeocet, případně trochu vody z okurek
Postup
- Brambory uvařte ve slupce spolu s kmínem nejlépe den předem. Pokud se nezadaří, tak je nechte pořádně zchladnout.
- Brambory oloupejte a pak buď protlačte skrz mřížku nebo nakrájejte na drobné kostičky.
- Celer rozkrojte, nožem odstraňte slupku a nastrouhejte na jemno. Cibuli nakrájejte na jemno. Takto nastrouhaný celer a nakrájenou cibuli zalijte horkou vodou a nechte chvíli stát. Jde o to, aby se obojí spařilo a mělo jemnější chuť. Po pár minutách slijte a vodu lehce vymačkejte. Kyselé okurky také na jemno nastrouhejte.
- Vše přidejte k bramborám a smíchejte s majonézou a zakysanou smetanou. Neudělejte salát moc řídký, aby na chlebíčkách dobře držel.
- Pak už ochuťte, jak vám bude vyhovovat. Solí, pepřem, umeoctem, můžete i trochu hořčice či citronové šťávy. Salát by měl být lehce do kysela.
Varianta s méně kaloriemi
Majonéza je opravdu hodně kalorická. 100g majonézy má asi 680Kcal! Zatímco i tučnější zakysaná smetana má pouze 160Kcal. Pokud tedy chcete udělat výborné, ale méně kalorické chlebíčky, tak dejte majonézy jen pár lžic, "na chuť", a o to více dejte zakysané smetany. Pak musíte doladit chuť třeba hořčicí a umeoctem. Použít můžete i sojanézu ze zdravé výživy.
TIPY
Co se týče poměru brambor a celeru, tak na salátu není co zkazit. Pokud chcete spíše typicky bramborovou chuť, dejte jen 1/4 bulvy jemně nastrouhaného celeru, pokud celer máte rádi a uvítáte v salátu více jeho chuť, dejte 1/2 bulvy)
Ze 2kg brambor uděláte salátu "na rozdávání". Pokud chcete salát opravdu jen na namazání chlebíčků, tak bude stačit z 1kg brambor)
UMEOCET je na doladění výsledné chuti salátu výbornou volbou. Jen myslete na to, že je nejen kyselý, ale i slaný, tak s další solí opatrně...
Tak dobrou chuť!
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.