Rychle / jednoduše / zdravě

Vychytaný salát na chlebíčky

Suché chlebíčky bez salátu? Tak to ani náhodou ...
Salát na chlebíčky zdravěji

Když oslava, tak chlebíčky. Když chlebíčky, tak se salátem. Když se salátem, tak jedině s tímto vychytaným podle Myšičky :-)

Pak už je jedno, čím vším dobrým a kvalitním chlebíčky nazdobíte. Když mají pocitvý základ, budou prostě chutnat.

Budete potřebovat

  • Brambory (varný typ A "na salát", dělala jsem ze 2kg)
  • Kus celeru (1/4 až 1/2 bulvy podle chuti)
  • 1 menší cibuli
  • Kyselé okurky (dala jsem jich asi 6)
  • Kombinaci majonézy a zakysané smetany
  • Na dochucení - sůl, pepř,umeocet, případně trochu vody z okurek

Postup

  1. Brambory uvařte ve slupce spolu s kmínem nejlépe den předem. Pokud se nezadaří, tak je nechte pořádně zchladnout.
  2. Brambory oloupejte a pak buď protlačte skrz mřížku nebo nakrájejte na drobné kostičky.
  3. Celer rozkrojte, nožem odstraňte slupku a nastrouhejte na jemno. Cibuli nakrájejte na jemno. Takto nastrouhaný celer a nakrájenou cibuli zalijte horkou vodou a nechte chvíli stát. Jde o to, aby se obojí spařilo a mělo jemnější chuť. Po pár minutách slijte a vodu lehce vymačkejte. Kyselé okurky také na jemno nastrouhejte.
  4. Vše přidejte k bramborám a smíchejte s majonézou a zakysanou smetanou. Neudělejte salát moc řídký, aby na chlebíčkách dobře držel.
  5. Pak už ochuťte, jak vám bude vyhovovat. Solí, pepřem, umeoctem, můžete i trochu hořčice či citronové šťávy. Salát by měl být lehce do kysela.

Varianta s méně kaloriemi

Majonéza je opravdu hodně kalorická. 100g majonézy má asi 680Kcal! Zatímco i tučnější zakysaná smetana má pouze 160Kcal. Pokud tedy chcete udělat výborné, ale méně kalorické chlebíčky, tak dejte majonézy jen pár lžic, "na chuť", a o to více dejte zakysané smetany. Pak musíte doladit chuť třeba hořčicí a umeoctem. Použít můžete i sojanézu ze zdravé výživy.

TIPY

  • Co se týče poměru brambor a celeru, tak na salátu není co zkazit. Pokud chcete spíše typicky bramborovou chuť, dejte jen 1/4 bulvy jemně nastrouhaného celeru, pokud celer máte rádi a uvítáte v salátu více jeho chuť, dejte 1/2 bulvy)

  • Ze 2kg brambor uděláte salátu "na rozdávání". Pokud chcete salát opravdu jen na namazání chlebíčků, tak bude stačit z 1kg brambor)

  • UMEOCET je na doladění výsledné chuti salátu výbornou volbou. Jen myslete na to, že je nejen kyselý, ale i slaný, tak s další solí opatrně...

Tak dobrou chuť!

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Salát na chlebíčky
 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Liska1
Vynikající pomazanka vřele doporučuji všem.
dejlenka
Celer je vynikající a velmi zdravá zelenina. Mně voní a když si ho udělám obalovaný v trojobalu, jednoznačně svou chutí převálcuje květák. K tomu tatarka z kysané smetany (kysaná smetana, nastrouhaná sterilovaná okurka, hořčice, osolit, trošku opepřit)... výborné!Vzpomínka na dětství, kdy můj dědeček provozoval zahradnictví a krmil nás zeleninou...
dejlenka
Omlouvám se a doplňuji: bulvu celeru vaříme oloupanou v osolené vodě (okyselené citronem, aby celer nezčernal) do poloměkka.Pak obalujeme v klasickém trojobalu a smažíme jako řízek. Podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší a zeleninovým salátem a tatarkou.
Kamila (varilamysicka)
No mňam! Díky za super tip. Já obalovanou zeleninu miluju, celer jsem ale takto ještě nedělala. S domácí tatarkou to nebude mít chybu. Já chuť celeru také zboňuji. Nevadí mi ani syrový. Pravda ale je, že hodnotná je hlavně syrová šťáva z celeru, jinak by se měl jíst především tepelně upravený. To kvůli využití některých živin a také stravitelnosti. Brzy vyzkouším :-)
Edit
Salát je výborný, dokonce i manžel chválil :-) Určitě jsem ho nejedla naposledy!
aka
prosím dotaz co je to umeocet-bývá to často v receptech,děkuji za odpověď
Kamila (varilamysicka)
Díky za dotaz: Umeocet je - zdravé ochucovadlo pokrmů, které má výraznou slano-kyselou chuť. Vzniká jako produkt při procesu fermentace japonských švestiček umeboshi. Přidává se do pokrmů až nakonec, aby důležité enzymy zůstaly zachovány. Umeocet má blahodárné účinky na náš organismus. Zlepšuje zažívání, neutralizuje toxiny, dodává energii. Já ho mám moc ráda, výborně dochutí a díky enzymům je i nutričně přínosný :-)
Anonymní uživatel(ka)
Tak, hlavně že jsou "myšičky vychtaný" To je ale "češtin", jen co je pravda.
Kamila (varilamysicka)
Pravda pravda, díky za připomenutí, chtěla jsem to už dříve změnit, ale zapomněla jsem ;-)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?