K domácí přípravě tohoto jogurtu mě inspiroval výrobek značky Ehrmann, který se prodává ve větší skleničce s příchutí mák – marcipán. Běžně kupuji jen bílé jogurty, ovocné skoro vůbec, když jsem ovšem zahlédla v regálu tento, jeho místo v nákupním vozíku bylo jisté. Rozhodla jsem se napodobit tento makový křupavý jogurt a vyrobit si ho doma.
Máte li chuť zkusit něco nového, jiného, tak směle do toho. Jogurt je nejen chutí výjimečný, ale i zdravý!
Budete potřebovat
- Bílý jogurt
- Mák celý (ne mletý)
- Mleté mandle (ideálně i přírodní mandlovou esenci, pokud máte doma)
- Citronovou šťávu
- Sladidlo – použila jsem Agáve sirup, může být přírodní cukr, med apod.
Postup
- Množství ingrediencí si uzpůsobte podle oka. Rozmíchejte v jogurtu trochu mletých mandlí a přiměřené množství celého máku.
- Dle chuti doslaďte třeba medem, přírodním cukrem nebo agáve sirupem a na závěr dolaďte trochou citronové šťávy.
- Teď přijde to důležité. Jogurt nechte odležet v lednici. Pár hodin, klidně přes noc. Mák musí trochu změknout. Křupavý ale zůstane stejně.
Zajímavost o máku
Mák je nejvýznamnějším zdrojem vápníku. Již 100g máku obsahuje 1200 – 1400mg vápníku,což je až 12x více, než obsahuje kravské mléko.
Ten kupovaný marcipánovo-makový jogurt je fakt úžasný, když ho ale neseženete, můžete si vyrobit jeho domácí variantu, která tělu přinese mnoho prospěšných živin.
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.