Rychle / jednoduše / zdravě

Losos na pomerančovém pepři - Šťavnatý a osvědčený postup

Když máte po ruce kvalitního lososa, tak ho fakt nechcete zkazit. Čím ho dochutit a jak opéct, aby měl šmrnc a zůstal šťavnatý? Zde je osvědčený postup.
Jak opéct lososa na pánvi

Vždy jsem měla v hlavě, že losos se musí začít opékat kůží dolů. Mně se poslední dobou osvědčil postup, kdy opékám jako první "růžovou" stranu bez kůže. Ochutím ji pomerančovým pepřem, krátce zatáhnu a pak teprve otočím. Díky tomu se pomerančový pepř pod pokličkou krásně rozvine a příjemně změkne.

Když je kvalitní losos, je škoda ho chuťově přebíjet omáčkami nebo "nejistými" kořenícími směsmi. Pomerančový pepř, nebo li Orange pepper, je za mě jedna z top verzí dochucení. Nechá vyniknout chuť ryby, jen ji podtrhne a dodá neokázalý šmrnc.

 Ingredience

  • Porce lososa s kůží
  • Máslo nebo přepuštěné máslo
  • Koření pomerančový pepř - super je Orange pepper
  • Sůl
  • Jako příloha polníčkový salát + kousek opečené chlebové placky nebo bagetky

 Postup

  1. Porci lososa s kůží osušte papírovou utěrkou. Nepřilnavou pánev jen lehce vytřete olejem nebo přepuštěným máslem. Na straně, kde není kůže, ochuťte lososa pomerančovým pepřem. Touto "růžovou stranou" s kořením ho dejte na pánev a jen krátce nechte zatáhnout, lehce zezlátnout. Žádné prudké přepalování.

  2. Lososa ihned otočte kůží dolu, přidejte do pánve kousek přepuštěného másla a nechte pod pokličkou pozvolna na mírný stupeň dusit. Doba záleží na velikosti porce. Někdy stačí 7 minut, jindy 12. Hlavní je, nechat lososa prohřívat se velmi pomalu. Bude pak vláčný a nevysušený.

  3. Ke konci přidejte k rybě ještě kousek másla, trochu pomerančového pepře a odstavte z plotny. Nechte chvíli stát, aby se chutě rozvinuly.

Podávat můžete s baby bramborami, zeleninovým salátem nebo také kouskem pečiva. Na fotce vidíte domácí flatbread, který jsem připravila na pánvi.

TIP č. 1

Aby měl polníčkový salát výraznou chuť, doporučuji ho promíchat s trochou jablečné balsamikové redukce nebo vyzrálým balsamikovým octem. K polníčku se pak dále hodí malá keříková rajčátka a okurka. Polníček je bohatý na živiny, je nízkokalorický, obsahuje prospěšný chlorofyl a je šťavnatý. K lososu se skvěle hodí.

 TIP č. 2

Pomerančový pepř od Davídka, je vychytaná směs koření, kterou ráda využívám nejen na ryby, ale i na krůtí steak. Šmrnc dodá i jednoduché smetanové omáčce. Vyhovuje mi, že má tento Orange pepper hrubší strukturu, takže působí na rybách či krevetách zajímavě. Přesně jako na fotce u tohoto receptu.

 TIP č. 3

Pokud máte porce lososa hodně vysoké, je dobrý postup nechat ho zatáhnout na pánvi a pak nechat pod pokličkou pozvolna dělat v troubě. Na nízký stupeň, např. 15 minut. Hlavně ho nepřesušit.

☝️Pokud budete mít chuť dát si někdy jen sytý salát, doporučuji vyzkoušet tento Bulharský šopák

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Jak udělat lososa
 
Losos recept

Mňam!

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?