Rychle / jednoduše / zdravě

Lívance z ovesné a rýžové mouky s tvarohovo-smetanovým krémem - kynuté, bez lepku

Výbornou chuť kynutých lívanců si můžete snadno dopřát i bez bílé polohrubé. Skvěle funguje kombinace bezlepkové ovesné a rýžové mouky. Nadýchaný domácí krém z tvarohu a šlehačkové smetany je na lívancích neodolatelný...
Jak udělat lívance bez lepku

Kynuté lívance mají jedinečnou chuť i konzistenci. Jejich příprava je snadná. Stačí dát těstu dostatečný prostor na teplém místě a nechat ho pracovat.🙂

Pokud doma máte rádi lívance, vyplatí se pořídit si kvalitní lívanečník. Ušetří vám to čas i nervy. Kvalitní lívanečník lze poznat tak, že má nepřilnavý povrch a má tlusté dno. V ruce je těžký a stojí zato vybrat ten dražší.

Já někdy lívanečky upeču jako "sváču s sebou" a suché je beru do krabičky na výlet. Nejsou mastné a vydrží vcelku cokoliv.🙂

Ingredience

Na těsto

  • 150 g ovesné mouky bez lepku
  • 100 g jemně mleté rýžové mouky
  • 400 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 2 lžíce sypkého oslazovadla dle vašeho stylu

Na krém

  • 1 vanička jemného tvarohu (250 g, dala jsem polotučný)
  • 1 smetana ke šlehání (200 g, 31 - 33%)
  • Dle chuti trochu dosladit (např. javorovým sirupem, medem nebo nízkoglykemickou alternativou)

Dále k opékání lívanečků přepuštěné máslo Ghí a různé džemy či povidla k mazání.

 Postup

  1. Mléko trochu ohřeju, aby bylo vlažné. Vsypu do něj droždí, případně přidám čerstvé droždí. Metličkou promíchám s vejcem, osladím a vsypu mouku. Ideálně prosátou přes sítko, aby byla nadýchaná. Důkladně promíchám, mísu přikryju utěrkou a nechám kynout alespoň hodinu na teplejším místě.
  2. Smetanu ke šlehání vyšlehám elektrickými metličkami "do pevna". Promíchám s tvarohem a doladím chuť. Ideálně nechám alespoň půl hodiny v lednici vychladnout.
  3. Rozehřátý lívanečník vytřu metličkou přepuštěným máslem. Vychynuté těsto promíchám a lžící dávkuji těsto. Lívanečky opekám z obou stran na střední stupeň jen pár minut do zlatova, aby se zbytečně nepřepekly.
  4. Každý lívanec namažu džemem a doplním o tvarohovo smetanový krém. Hotovo!

 TIP č. 1

Lívance mohou být nehorázná kalorická bomba, nebo také "fit" svačinka. Stačí základ udělat podle návodu a cukr nahradit např. erythritolem. Dále běžný džem se spoustou cukru vyměnit za 100% džem jen z ovoce a místo šlehačky tvaroh rozmíchat s krémovým jogurtem. Výborná je také kombinace lehké zakysané smetany a Skyru.

TIP č. 2

Jako další variantu dávám k lívancům jen krém a čerstvé ovoce. Mimo sezónu sáhnu klidně do mrazáku pro jahody. Ty nechám v rendlíku povolit, krátce je provařím, trochu osladím a doplním o chia semínka. Díky tomu rychle vznikne domácí kompaktní jahodový "chia džem".

☝️Nemáte čas na kynutí? Doporučuji vyzkoušet tyto lívance z podmáslí s opečenými banány

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Rýžová mouka lívance

Marmelády, džemy, povidla, raw ovocné pomazánky ... Lívance mažu podle toho, jaké jsou zásoby. Teď jsem dala domácí jahodový džem a 100% mango džem bez cukru.

 
Jak udělat bezlepkové lívance

Každý lívanec doplním o nadýchaný smetanovo-tvarohový krém. Děti si ho ozdobí ještě kakaem, já si dávám skořici.

 
Lívance ovesná mouka

Mladší dcera džemy nemá ráda, takže si dává jen krém, borůvky a kakao...Dám jí na talíř suché lívance a do mističek ingredience. Baví ji zdobit si lívance podle svého.

 
Kynuté lívance bez lepku

Krému si dáváme na lívance pořádnou vrstvu. Jen ať jsme omatlaní od ucha k uchu.🙂 Mňam!

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?