Kynuté lívance mají jedinečnou chuť i konzistenci. Jejich příprava je snadná. Stačí dát těstu dostatečný prostor na teplém místě a nechat ho pracovat.🙂
Pokud doma máte rádi lívance, vyplatí se pořídit si kvalitní lívanečník. Ušetří vám to čas i nervy. Kvalitní lívanečník lze poznat tak, že má nepřilnavý povrch a má tlusté dno. V ruce je těžký a stojí zato vybrat ten dražší.
Já někdy lívanečky upeču jako "sváču s sebou" a suché je beru do krabičky na výlet. Nejsou mastné a vydrží vcelku cokoliv.🙂
Ingredience
Na těsto
- 150 g ovesné mouky bez lepku
- 100 g jemně mleté rýžové mouky
- 400 ml mléka
- 1 vejce
- 1 sáček sušeného droždí
- 2 lžíce sypkého oslazovadla dle vašeho stylu
Na krém
- 1 vanička jemného tvarohu (250 g, dala jsem polotučný)
- 1 smetana ke šlehání (200 g, 31 - 33%)
- Dle chuti trochu dosladit (např. javorovým sirupem, medem nebo nízkoglykemickou alternativou)
Dále k opékání lívanečků přepuštěné máslo Ghí a různé džemy či povidla k mazání.
Postup
- Mléko trochu ohřeju, aby bylo vlažné. Vsypu do něj droždí, případně přidám čerstvé droždí. Metličkou promíchám s vejcem, osladím a vsypu mouku. Ideálně prosátou přes sítko, aby byla nadýchaná. Důkladně promíchám, mísu přikryju utěrkou a nechám kynout alespoň hodinu na teplejším místě.
- Smetanu ke šlehání vyšlehám elektrickými metličkami "do pevna". Promíchám s tvarohem a doladím chuť. Ideálně nechám alespoň půl hodiny v lednici vychladnout.
- Rozehřátý lívanečník vytřu metličkou přepuštěným máslem. Vychynuté těsto promíchám a lžící dávkuji těsto. Lívanečky opekám z obou stran na střední stupeň jen pár minut do zlatova, aby se zbytečně nepřepekly.
- Každý lívanec namažu džemem a doplním o tvarohovo smetanový krém. Hotovo!
TIP č. 1
Lívance mohou být nehorázná kalorická bomba, nebo také "fit" svačinka. Stačí základ udělat podle návodu a cukr nahradit např. erythritolem. Dále běžný džem se spoustou cukru vyměnit za 100% džem jen z ovoce a místo šlehačky tvaroh rozmíchat s krémovým jogurtem. Výborná je také kombinace lehké zakysané smetany a Skyru.
TIP č. 2
Jako další variantu dávám k lívancům jen krém a čerstvé ovoce. Mimo sezónu sáhnu klidně do mrazáku pro jahody. Ty nechám v rendlíku povolit, krátce je provařím, trochu osladím a doplním o chia semínka. Díky tomu rychle vznikne domácí kompaktní jahodový "chia džem".
☝️Nemáte čas na kynutí? Doporučuji vyzkoušet tyto lívance z podmáslí s opečenými banány
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.