Ingredience
- 1 střední květák
- Vývar
- 3 lžíce jáhlových vloček
- 50 ml smetany a kousek másla na zjemnění
- Na dochucení sůl, bílý pepř, muškátový květ
- Na ozdobení opražená semínka (např. dýně, sezam, slunečnice) a nasekané zelené bylinky
Postup
- Květák rozeberu na menší růžičky, propláchnu je a vložím do hrnce. Zaliju vývarem akorát tak, aby byly růžičky ponořené. Je lepší polévku na závěr doředit, než ji mít zbytečně řídkou. Do hrnce rovnou nasypu 3 lžíce jáhlových vloček a ochutím kořením.
- Na mírném stupni vařím pod pokličkou do změknutí květáku, asi 8 minut.
- Teď už jen rozmixuji do hladka a zjemním trochou smetany a kouskem másla. Smetanu lze použít klasickou nebo také rostlinnou. Polévku mixuji buď tyčovým mixérem, nejraději ale obsah přeliju do mixéru a během chvilky je hotovo! Pak už jen na talíři každou porci dozdobím tím, kdo co má rád a snese. 🙂
☝️Doporučuji vyzkoušet také vynikající recept na obalovaný květák z trouby. Žádné zbytečné smažení!🙂
Ať se vám povede! 🐭
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.