Budete potřebovat
- Květák
- Cuketu
- Smetanu (zakysaná, klasická nebo rostlinná)
- Uzené tofu (nebo jakékoliv jiné)
- Na dochucení - zelené bylinky, kari
- Na zahuštění (trochu domácí jíšky, případně zahustit jinak, jak jste zvyklí)
Postup
- Květák omyjte a rozeberte na malé růžičky, cuketu vydrhněte a včetně slupky pokrájejte na větší kousky.
- V hrnci podlijte trochou vody, ochuťte, přidejte na kostičky pokrájené tofu a pár minut duste.
- Vedle na malé pánvičce si připravte trochu světlé jíšky pomocí másla a hladké mouky. Já jsem použila celozrnnou jemně mletou.
- Přidejte smetanu, jíšku a pár minut provařte. Jak květák, tak cuketa musí zůstat na skus. Rychle měknou, tak pozor, ať se nerozvaří.
- Na závěr dolaďte hustotu smetanou, jak Vám vyhovuje. K rýžovým nudlím se hodí směs hustší, k rýži o něco řidší.
- Ke konci jsem obsah hrnce rozdělila. Část jsem nechala přírodní, část jsem výrazně ochutila kari kořením.
TIP
Místo smetany se hodí i kokosové mléko.
Toto jídlo můžete místo jíšky bleskově zahustit také jáhlovými vločkami, které stačí zalít horkou vodou a po pár minutách rozmixovat na kaši.
Další možností je pak odebrat trochu obsahu, rozmixovat a vrátit do směsi.
Na talíři doporučuji ještě vylepšit mungo klíčky, které si snadno připravíte doma v jakémkoliv ročním období.
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.