Souvlaki je tradiční řecké jídlo. V originální podobě se jedná o naložené kousky vepřového nebo jehněčího masa, které se napíchají na špejli a grilují. Oblíbená je také kuřecí varianta.
Osvědčenou přílohou je tzatziky, které se vyplatí udělat poctivě podle tradičního receptu. Není to totiž jen nastrouhaná okurka v jogurtu.🙂
Když dělám souvlaki z kuřecího masa, dávám ho pod gril do trouby rovnou. U vepřových variant šéfkuchaři doporučují špízy nejdříve opéct na pánvi a pak teprve dávat do trouby. Cíl je ve všech případech jasný, a to krásně opečené a propečené měkké maso.👍
Ingredience
- 500 g kuřecího masa (prsa nebo kuřecí vnitřní filet)
- 100 ml olivového oleje
- Šťáva z půlky citrónu (může být i trošku citronové kůry)
- 2 až 3 stroužky česneku
- Sůl, pepř a sušené bylinky (např. oregano, tymián, rozmarýn)
Pro jinou a výraznější marinádu můžete přidat i červenou papirku a lžičku hořčice)
Na tzatziky
- 2 okurky
- cca 250 g řeckého jogurtu
- 3 stroužky česneku
- Citronová šťáva
- 1 lžíce olivového oleje
- Nasekaný kopr (čerstvý nebo sušený), může být i pár lístků nasekané máty
- Sůl, pepř
Postup
- Kuřecí maso nakrájím na menší kousky a naložím ho do marinády z olivového oleje, citronové šťávy a koření. Nádobu přikryju fólií a nechám marinovat ideálně přes noc.
- Kousky masa napíchám na špejle a dám péct do předem vyhřáté trouby pod gril nebo je opékám tradičně na grilu. V troubě je peču na 200 stupňů asi 25 minut. Délka se řídí typem a velikostí kousků masa a také konkrétním způsobem pečení.
- Příprava TZATZIKY. Okurku oloupu a nastrouhám na hrubém struhadle. Nechám ji chvíli odležet, aby začala pouštět vodu. Okurku dám do sítka a vymačkám z ní důkladně vodu. Pak už jen vymačkanou okurku smíchám s jogurtem a ochutím česnekem, koprem, citronovou šťávou, olivovým olejem, solí a pepřem. Chuť vyladím tak, aby mi vyhovovala.
- Na talíř naservíruji špejli s opečeným masem a porcí tzatziky. K zakousnutí se k tomuto jídlu podává také opečený pita chéb.
☝️Můžete na špejle napíchat také zeleninu a upéct v troubě krůtí karbanátky se zeleninovými špízy
Ať se vám špízy povedou!
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.