Recept

Křupavé kuřecí řízky v jogurtu obalené v kukuřičných lupíncích – pečené v troubě

Snadný a velmi pohodlný způsob přípravy řízků. Uvnitř jsou měkké a šťavnaté, na povrchu křupavé. Výborné jsou s máslovými bramborami a hráškem.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Tradiční cornflakes řízky jsou stejné jako tradiční řízky v trojobalu, jen se místo strouhanky použijí nadrcené lupínky. Řízky se následně smaží v oleji. To každému nemusí z různých (nutričních či zdravotních) důvodů vyhovovat.

Tento recept je jiný. Řízky se nejdříve naloží do jogurtové marinády a pak už jen obalí v kukuřičných lupíncích. Takto se pak dají snadno upéct v troubě.

Zkoušela jsem je péct zcela bez oleje a tato metoda prošla. O něco lepší je ale řízky položit na pečící papír potřený olejem, případně je trochu “zacáknout” olejem. To už záleží na vás.

Mně se na tomto receptu líbí jednoduchost a rychlost přípravy.👍

 Ingredience

  • 500 g prsních kuřecích řízků (použila jsem slabší plátky „vnitřní filet“)
  • 1 kelímek hustého bílého jogurtu (cca 200 g)
  • Sůl, pepř
  • 2 stroužky česneku
  • Zelené bylinky dle chuti
  • Kukuřičné lupínky (stačilo mi něco přes 100 g)
  • Olivový olej

 Postup

  1. Připravte si prsní filety. Pokud jsou velké a silné, rozkrájejte je podle toho, zda chcete větší řízky nebo naopak menší řízečky.
  2. Smíchejte ingredience na jogurtovou marinádu. Mně se osvědčila sůl, pepř, česnek, případně na drobno nesekané čerstvé zelené bylinky.
  3. Řízky jeden po druhém namočím do marinády, naskládám na sebe do dózy. Zavřu nebo překryju fólií a nechám alespoň hodinu marinovat. Ideálně však přes noc.
  4. Kukuřičné lupínky si nadrtím. Můžete je dát do pytlíku a přes utěrku nadrtit paličkou na maso. Já jsem je párkrát projela v malém robotu. Maso obalím v lupíncích a skládám na nepřilnavý plech nebo plech vyložený pečícím papírem, který je dobré potřít olejem. Jde to ale i bez toho.
  5. Peču na 190 stupňů asi 25 minut. V tomto je dobré se řídit vlastní troubou a také tloušťkou masa. Menší a slabší kousky masa se pečou kratší dobu.

Jako přílohu jsem zvolila malé brambory vařené ve slupce smíchané s krátce podušeným hráškem, máslem a petrželkou. Hodí se také výborně batátovo-bramborová kaše nebo zeleninový salát.🙂

> ☝️Další jídlo, které se dá místo smažení na pánvi připravit v troubě je tento obalovaný květák pečený v troubě.🙂

TIPY

  • Jogurtovou marinádu můžete připravit pokaždé jinak a získat jinou výslednou chuť. Přidáním pálivé papriky docílíte pikantní chuti, koření tandoori masala zase zajistí orientální chuť.
  • Pokud je na vás chuť čerstvého česneku příliš intenzivní, použijte sušený česnek.
  • Kukuřičné lupínky lze sehnat v různých variantách. Např. bez cukru v bio kvalitě.
  • Když vám nějaký upečený řízeček zbyde, můžete ho později opéct na pánvi. Bude extra křupavý.

Ať se vám jídlo povede!🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...