Polévku z pečených paprik je výhodné dělat v období, kdy mají papriky sezónu a jsou za dobrou cenu. V zimě byste se asi nedoplatili. Její příprava je jednoduchá a výsledek báječný.
Polévku jsem zkoušela ve dvou variantách. V první jsem jen do hladka rozmixovala papriky. Nebylo to úplně ono, proto jsem se rozhodla pro zahuštění polévky bramborou. Ta je bohatá na škrob a po finálním rozmixování polévky zajistí její krémovou konzistenci.
Také záleží na jejím dochucení. Abyste neměli pocit, že jíte naředěné rozmixované lečo, přidejte do polévky bylinky, např. bazalku, můžete ji ochutit stroužkem česneku a na závěr doladit balsamikovým octem a pepřem. Najednou jsme v kombinaci s řeckým sýrem úplně někde jinde ;-)
Budete potřebovat
**4 porce **
- 1,2kg červené papriky (lze použít i trojbarevné)
- 1 velkou nebo 2 menší brambory
- Zeleninový vývar dle potřeby (začněte asi 3/4 litrem)
- Cibuli (může být i stroužek česneku)
- Olivový olej
- Na dochucení - sůl,pepř, bazalku, balsamikový ocet
- K podávání - bílý sýr řeckého typu
Postup
- Papriky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte je v troubě asi na 200 stupňů cca 20 minut. Když začne slupka krabatět a zlátnout, jsou papriky upečené.
- Přendejte je do nádoby, přiklopte a nechte chvíli zapařit. Slupka pak půjde perfektně sundat. Já jsem se však trošku potýkala se semínky, které se mi nepříjemně lepily na prsty. Je na to fígl - opláchnout papriky pod tekoucí vodou.
- Teď už samotná výroba polévky. Na olivovém oleji si orestujte cibuli. V hrnci můžete také nechat zavonět stroužek česneku. Přidejte oloupané pečené papriky, velkou nastrouhanou bramboru a zalijte asi 3/4 litrem zeleninového vývaru.
- Povařte 10 minut a rozmixujte do hladkého krému. Konzistenci dolaďte pomocí vývaru a dochuťte trochou balsamikového octa a bazalky.
- Každému na talíři posypte rozdrobeným bílým sýrem řeckého typu, dospělým také čerstvě namletým pepřem.
TIP
Pokud byste měli méně paprik, chtěli byste ale dostatek polévky, můžete ji "nastavit" loupanými rajčaty. Chuť bude samozřejmě trochu jiná.
ZAJÍMAVOST
Polévka z pečených paprik je hodně oblíbená v Řecku, zajímavá je i její varianta, kdy se pečené papriky mixují s okurkami a podávají se jako studená osvěžující polévka.
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.