** name
Ingredience na střední formu cca 25 x 33 cm
Na těsto
- 400 g bezlepkové mouky vhodné na pečení moučníků - doporučuji SCHÄR - MIX C - Patisserie
- 250 g másla
- 100 g moučkového cukru (nebo jiná moučková alternativa)
- 1 žloutek
- 1 kypřící prášek do pečiva bez lepku
Na jablečnou náplň
- 1 kg na hrubo nastrouhaných oloupaných jablek (čistá váha nastrouhaných jablek)
- 1 lžička skořice
- 1 lžička škrobu
- 1 vanilkový cukr
- Další doslazení dle kyselosti jablek a vaší chuti
Postup
Máslo nechte lehce povolit a smíchejte ho s moukou, cukrem, žloutkem a práškem do pečiva. Vypracujte hladké vláčné těsto. Mělo by jít rukou krásně zfrormovat do koule. Z koule vytvarujte váleček, zabalte a dejte vychladit do lednice. Minimálně tak, aby těsto tak akorát ztuhlo a šlo rozválet.
Zatímco těsto odpočívá, připravte si jablečnou náplň. Jablka oloupejte a nastrouhejte na hrubo. Dejte je do většího hrnce a bez pokličky několik minut tepelně upravujte tak, aby lehce změkla a odpařila se z nich voda. Jablka ochuťte vanilkovým cukrem, skořicí a zahustěte 1 lžičkou škrobu. Ještě minutu míchejte a nechte vychladnout. Náplň případně doslaďte podle vašeho stylu.
Polovinu těsta, možná o trochu více než polovinu, rozválejte a dejte do nepřilnavé pečící formy. Válečkem nebo prsty rozprostřete tak, aby bylo těsto všude a rovnoměrně. Naneste všechnu vychladlou jablečnou náplň. Druhou polovinu těsta buď jen rozválejte mezi pečícím papírem, přikryjte jablečnou náplň a povrch propíchejte vidličkou. Pro ozdobný efekt z plátu těsta udělejte pruhy našikmo je naskládejte na povrch moučníku.
Aby povrch zezlátl. rozmíchejte si v misce žloutek s malinkým množstvím mléka a potřete těsto mašlovačkou. Pečte na 185 stupňů asi 35 minut.
Moučník nechte zcela vychladnout a až pak krájejte. Ideální je připravit ho den předem, protože druhý den je ještě lepší.🙂
TIP č. 1
Jablečnou náplň můžete vytunit různými způsoby. Přirozenou sladkost dodáte rozinkami, extra šmrnc zase rozinkami namočenými v rumu. Extra vláčnost a sladkou chuť kyselým jablkům lze zajistit pořádnou lžící meruňkového džemu. Pokud, jako já, fandíte koření, nebojte se pro změnu ozvláštnit mletým kardamomem.
TIP č. 2
U tohoto moučníku doporučuji použít bezlepkovou směs. Nestačí si říct "mouka jako mouka" a těsto umíchat z nějaké jednodruhové bezlepkové mouky. Mouky je ideální kombinovat a sázkou na jistotu je vychytaná směs Schär Mix C, která se perfektně hodí i na přípravu dortů a domácích cookies. Tato směs je běžně dostupná v eshopech, seženete ji také v regálech větších supermarketů v bezlepkové sekci nebo v menších prodejnách se speciální výživou.
☝️Další nápad na bezlepkový moučník? Vyzkoušejte tento slavnostní Bezlepkový čokoládový dort s pudinkovo máslovým krémem.
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.