Ovesné vločky lze zapojit i jinak, než ve formě ovesné kaše. Z ovesných vloček se dají vyrábět různé sušenky, hrudky, koláčky nebo i placičky. Recept lze pojmout více či méně kaloricky, s větším či menším množstvím cukru. Zde se na ničem nešetřilo. Jsou křehké, sladké, lahodné, plné rozinkové a ořechové chuti. A aby se tomu nasadila ta správná koruna, jsou polité čokoládovou polevou ...
Budete potřebovat
- 200 g jemných ovesných vloček
- 150 g másla
- 100 g na jemno naseknaých ořechů (lískové, vlašské nebo mandle)
- 100 g rozinek
- 100 g hnědého cukru
- 2 vejce
- 1/2 bio kypřícího prášku do pečiva
- 2 lžíce hladké mouky
- čokoláda + kousek másla na polevu
Postup
- Do rozpuštěného másla nasypte vločky, promíchejte a nechte je nasáknout.
- Vyšlehejte vejce s cukrem.
- Přidejte všechny ostatní ingredience, důkladně promíchejte a těsto nechte v lednici alespoň půl hodiny odležet.
- Malou lžičkou odebírejte menší kousky těsta a tvořte na nepřilnavý plech kopečky. Buď můžete nechat kopečky a upečou se hrudky, nebo ty kopečky namočenými prsty rozprostřete do placičky. Nechte mezi nimi místo, aby se zcela nespojily.
- Pečte na 175 stupňů asi 10 - 15 minut. Dle trouby, do zezlátnutí ...
- Nechte vychladnout na plechu a potřete čokoládovou polevou.
Jak na čokoládovou polevu
Nejjednodušeji čokoládovou polevu vyrobíte tak, že ve vodní lázni rozpustíte tabulku kvalitní čokolády s tlustším plátkem másla. Místo másla můžete použít i kokosový olej, čokoládu ideálně hořkou, s mléčnou je výsledek jemnější, sladší ...
Ovesné vločky jsou vynikající surovina. Při pečení je nemusíte použít jen do extra zdravých receptů bez cukru, tuku, vejce, mouky ... :) Můžete je pozvednout na báječnou sladkost třeba ve formě těchto placiček.
Můj tip
Jemné ovesné vločky si v robotu rozmixuji na mouku a používám místo poloviny obyčejné mouky třeba do perníku nebo palačinek :)
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.