Rychle / jednoduše / zdravě

Kefírová bábovka s karobem

Tato bábovka patří mezi naše oblíbené. Není suchá a výborná vydrží i několik dní.
Zdravá bábovka recept

Tato bábovka patří mezi naše oblíbené. Je vláčná a výborná vydrží i několik dní. Kefír jí dodá vláčnost a díky karobu ji mohou jíst i lidé, kteří z jakéhokoliv důvodu nemohou kakao. Zajímavé je to, že karob je méně kalorický než kakao, je ale potřeba nepřehnat to s jeho množstvím. Zatímco u kakaa nevadí, když dáte o lžíci více, u karobu to může být zásadní chyba. Dokáže totiž přebít ostatní chuťe. Tak jako u všeho tedy platí, že méně je více.

Budete potřebovat:

  • 500ml kefíru,
  • 200 g sladidla ( přírodní cukr, kokosový cukr, částečně může být xylitol březový cukr ...)
  • 350g polohrubé mouky (já použila 200g celozrnné pšeničné mouky a 150g polohrubé)
  • 2 vejce
  • 100 ml tuku (řepkový olej, Ghí atd)
  • 1 prášek do pečiva ( BIO, bez fosfátů)
  • 2 lžíce karobu (jestliže ho nemáte nebo vám nechutná, můžete nahradit klasickým kakaem)
  • máslo a krupice či kokos na vysypání formy

Postup

  1. Ušlehejte vejce s cukrem.
  2. Přidejte ostatní přísady kromě karobu.
  3. Formu na bábovku vytřete máslem či jiným tukem, vysypte např. krupicí a vlijte 2/3 těsta
  4. Do zbytku těsta přidejte 2 lžíce karobu (ne víc) a nalijte na světlé těsto, které už je ve formě.
  5. Těsto můžete promíchat špejlí nebo vidličkou a vytvořit tak barevný efekt.
  6. Pečte na 170 stupňů cca 50 minut dle zkušeností s vlastní troubou.
  7. Bábovka je hotová, když se těsto nelepí na špejli.

Zajímavosti k tomuto receptu

Karob je zdravější alternativa kakaa. Je znám také jako svatojánský chléb. Neobsahuje alergenní látky. Neobsahuje kofein. Obsahuje mnoho cenných látek. Jeho kvality si byli vědomi už ve starověkém Řecku a Egyptě, kde tvořil běžnou součást jídelníčku. Kalorická hodnota karobu je asi o třetinu menší, než u kakaa, které obsahuje 23% tuku, zatímco karob pouze 7%.

Celozrnná pšeničná mouka je nutričně hodnotnější alternativou ke klasické hladké mouce pšeničné. Je vymleta z celého zrna, ze kterého nejsou odstraňovány obalové vrstvy, které obsahují největší množství cenných látek a vlákniny, proto je vždy dobré obohatit obyčejnou mouku touto celozrnnou.

Dobrou chuť!

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Janča
Výborná!!
Martina
Výborná! Karob mi moc chutná!!!
Kamila Metzová (www.varilamysicka.cz)
Tak to jsem moc ráda, že bábovka i s karobem chutnala. Karob je výborný, jen se to s ním nesmí přehnat :)
Anonymní uživatel(ka)
Dala jsem jenom 150g cukru a 80ml oleje a bohatě to stačí...Chut akorát, skvělý recept
Eva
tak už se peče, jsem zvědavá na výsledek :-) hlavně jestli předčí naší oblíbenou olejovku, no minimálně bude zdravější :-)
HANA
Tak na obrázku vypadá že má brousek ( taková zdrclá)no nic moc
Štěpánka
Také mi na fotce připadá sedlá... nebo to tak má být..?
Míša
Výborná! Teď jsem ji pekla 2x za sebou. Manžel byl nadšený a já jsem ráda, že můžu péct něco ve zdravější podobě, co sní i on :)
Radka
První z vašich receptů, který jsem vyzkoušela. Ale zaručeně ne poslední! Odolala jsem a nepřidala ořechy ani čokoládu, jak mám ve zvyku. Všem chutnala, dvouletá dcera vůbec nechtěla přestat jíst.
Veronika
The best!!! - viac netreba dodať :)
Zuzana
Pri babovke som zvyknuta uslahat z bielok sneh. Nie je bez neho ta babovka ubita? Skusala som minule tu tvarohovu, tiez bez snehu,ale bola strasne ubita, hutna. Chutovo ale dobra. Vam sa to nestava?
Kamila (varilamysicka)
Zuzano, existuje mnoho receptl na bábovky. Já mám většinou málo času, tak vždy preferuji rychlost, tedy nešlehat bílky. Když se bílky ušlehají, tak bude určitě bábovka křehčí, jemnější. Tato kefírová je spíše hutná, nedrobí se ...To se hodí, když ji chci vzít někam s sebou :-) Pro křehčí bábovky je určitě lepší jemnější těsto a ušlehané bílky :-)
Tereza
Dnes jsem vyzkoušela a je výtečná. Vláčná, měkoučká. Skvělá. Dala jsem méně cukru (víc jsem doma neměla :) a příště dám i o malilinko méně oleje. Řadím nad Vaši bábovku ze šesti vajec.
Petra
Bábovka moc chutnala děckám i manželovi. Kefír zrovna doma nebyl, zaměnila jsem ho jogurtem, rozpustila jsme margarin na pečení. Karobu jsem dala 2 zarovnané lžíce. Nemají být náhodou navršené?? Bílky jsem ušlehala, na vzhledu bábovky to nebylo vidět :-) Děkuji za dobrý recept.
Petra
Dotaz: musí být v těstě celé balení prdopeče? Nezkoušeli jste to s půlkou?
Zuzka
Včera jsem bábovku upekla a dnes odnesla do školky místo dortu (syn má narozeniny) a prý dětem moc chutnala a některé si dokonce přidaly. To je určitě ta nejlepší pochvala ze všech. Doma po mě dokonce syn chtěl "dort" a to je co říct, protože on je obecně špatný jedlík. Takže díky za recept!
Terez88
Vynikající!!!
Petra R.
Taky moc díky za recept! už jsem ho jednou dělala a moc mi tahle bábovka chutnala. Určitě to nebylo naposled, co jsem něco takového pekla :-)
weew
Dnes jsem pekla, chuťove je moc dobrá, ale ty kefírové buchty asi mají tuto blátivější konzistenci, což ale mě pořád evokuje že není dopečená, nebo je chyba na mé straně:) Bílky jsem našlehala.
Ala
Oblíbyla jsem si bábovku hned po prvním upečení.Je krásně vláčná.Vinikající!!!
Eva
Zkoušeli jsme, na špejli se nelepila, ale po rozkrojení se nám zdá "blátivá". Tak nevím, je nedopečená nebo má takto chutnat?
Hanka
Myslíte, že půjde použít i jako korpus na dort? Děkuji
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?