Rychle / jednoduše / zdravě

Kávové kuličky - rychlé nepečené cukroví - verze bez lepku

Žádné pečení, jen koulení! Nádherně vypadají, jsou vláčné a extra lahodné. Malý šálek espressa jim dodá jedinečnou chuť. Díky bezlepkovým piškotům si je mohou dopřát i celiaci. Příprava kuliček je rychlá, snadná a hodí se skvěle na seznam cukroví "na poslední chvíli".
Nepečené cukroví z bezlepkových piškotů

Cílem tohoto receptu bylo vytvořit nepečené vláčné kuličky v gluten free verzi, které budou ozdobou každého stolu. Záměrně jsem sáhla po bezlepkových podlouhlých piškotách, které celé hmotě dodají atraktivní chuť. Rozmixované datle vše krásně propojí i osladí. Jejich specifickou chuť příjemně vyváží káva, která je cítit jen decentně.

 Ingredience na 30 malých kuliček

  • 140 g bezlepkových podlouhlých piškotů - použila jsem tyto Schär Savoiardi
  • 120 g másla
  • 100 g mletých nebo jemně nasekaných ořechů - vlašské, pekanové, lískové...
  • 50 g jemně mletého cukru
  • 1 vychlazené malé espresso - minihrnek silné kávy
  • 100 g datlí - vypeckované a předem namočené
  • 4 lžíce rumu
  • 4 lžíce kakaového prášku
  • 1 malá lžička skořice

K tomu pak mini cukrářské košíčky a různé posypky na ozdobení. Hodí se namleté kokosové lupínky, drcené pistácie, nastrouhaná čokoláda, nasekané mandlové lupínky atd.

 Postup

  1. Ze všeho nejdříve si do menšího množství vody na chvíli namočím datle, aby změkly a šly dobře rozmixovat. Přebytečnou vodu sliju, přidám k datlím rum, malé espresso a tyčovým mixérem rozmixuji na pastu.

  2. Piškoty pomocí cutteru rozsekám na drobno. Pokud mám ořechy v celku, rozsekám je na jemno.

  3. Piškoty smíchám s ořechy, datlovou pastou (ve které je ten rum a espresso, povoleným máslem, kakaovým práškem a skořicí. Vypracuji hladké těsto, které dám vychladit do lednice.

  4. Z těsta odebírám malé kousky a tvořím kuličky. Každou kuličku pak obalím v různě barevných posypkách. Vkládám do mini cukrářských košíčků na pralinky. Hotovo!

TIP č. 1

Pokud by vám v receptu nevyhovovaly datle, můžete podobným způsobem použít i rozinky.

 TIP č. 2

Můžete snadno vytvořit i verzi bez kávy nechat vyniknout jen kakaovo-skořicovou chuť. Místo malého šálku espressa stačí použít vodu, ve které se máčely datle.

TIP č. 3

Podlouhlé piškoty mají úplně jinou chuť než ty "malé bezlepkové", které jsou často jen z kukuřičné mouky. Tyto speciální bezlepkové piškoty seženete buď na eshopu Schär nebo na Rohlik.cz. Další možností jsou větší supermarkety či malé specializované prodejny.👍

☝️Jako další skvělý tip na bezlepkový recept doporučuji vyzkoušet tyto nakládané kefírové řízky.🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Nepečené cukroví bez lepku

Jako základ pro toto nepečené bezlepkové cukroví jsem zvolila "cukrářské" piškoty Schär. Hodí se na dezerty, tiramisu a právě i do různých druhů nepečeného vánočního cukroví.

 
Bezlepkové nepečené cukroví

Část těsta je přichystaná a teď už se jen rozhodnout, v čem ho budu obalovat. Nejlépe vypadají třeba nasekané nesolené pistácie a nasekané kokosové lupínky.

 
Piškoty Schär recept

Každá kulička může mít jinou barvu. Na tmavém těstě skvěle vyniknou posypky všech barev.💛

 
Schär cukroví bez lepku

S těstem se tak skvěle pracuje. Můžete vytvořit malinké i větší kuličky. Vždy drží pohromadě.

 
Nepečené cukroví na poslední chvíli

Kuličky jsou tak akorát mazlavé, proto na nich různé namleté ořechy či kousky čokolády perfektně drží.

 
Jak udělat nepečené cukroví bez lepku

Tak kterou ochutnat? Všechny! Mňam...🙂

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?