Rychle / jednoduše / zdravě

Báječná jahodová bublanina

Jahody jsou samozřejmě nejlepší čerstvé. Pokud mě ale napadne další varianta, co dobrého s nimi provést, tak je to jahodová bublanina.
Jahodová bublanina

Jahody jsou samozřejmě nejlepší čerstvé. Pokud mě ale napadne další varianta, co dobrého s nimi provést, tak je to jahodová bublanina. Bublaninu můžete upéct klasickým způsobem z bílé mouky a rafinovaného cukru, nebo část mouky nahradit celozrnnou a použít přírodní cukr. Pokud se rozhodnete pro tu zdravější variantu, bublanina bude mít tmavší barvu i lehce jinou chuť. Do této bublaniny nepoužívám 100% celozrnné mouky, ale půl na půl, vyzkoušeno mám jak s pšeničnou, tak špaldovou.

Budete potřebovat

  • 300 g mouky (150g klasická polohrubá a 150g celozrnná pšeničná nebo špaldová)
  • 100 g másla
  • 150 ml mléka
  • 4 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
  • 170 g cukru (přírodní hnědý, nebo jiné alternativní sladidlo)
  • 1 přírodní vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva (ideálně ten BIO bez fosfátů)

Postup

  1. Oddělte bílky od žloutků. Z bílků ušlehejte tuhý sníh.
  2. Žloutky ušlehejte společně s cukrem do pěny.
  3. Přidejte změklé máslo a promíchejte.
  4. Do mouky vsypte kypřící prášek do pečiva a vanilkový cukr.
  5. Do první vaječné směsi vlijte 150 ml mléka, míchejte a postupně přidávejte mouku.
  6. Na závěr lehce vmíchejte sníh z bílků.
  7. Vlijte na vymazaný a hrubou moukou či krupicí vysypaný plech.
  8. Bohatě poklaďte očištěnými jahodami. Ty se během pečení do moučníku propadnou. Pokud chcete tomuto procesu trochu zabránit, můžete jahody obalit v hrubé mouce.
  9. Pečte na 170° elektrická, 160° horkovzdušná cca 30 minut.

Plech jsem použila 25x38 cm, je o pár centimetrů užší než klasický velký plech. Bublanina je ale výborná i na klasickém velkém plechu.

Pokud máte doma jahody, které volají po zpracování, je tato bublanina skvělou volbou. U nás se po ní jen zaprášilo :-)

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Jahodová bublanina

V případě, že nebudete mít jahody, můžete použít i jiné ovoce. Jahodová je ale jahodová...;)

 
Jahodová bublanina

Pokud použijete část mouky celozrnné, bude bublanina více zdravá. Navíc je vláčná, zkrátka žádná dusivka :)

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Anonymní uživatel(ka)
Martina
Vyzkoušeno! Přestože jsem neměla čerstvé jahody, zkusila jsem ji udělat z mražených a je výborná... Nejvíce mi vyhovuje, že je lehká a není přeslazená!!!
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Zrovna si ji se ségrou dáváme ke kafíčku a taktéž konstatovala, že je lehká a sladká tak akorát :)
Jana
Vynikající, není suchý, vyzkoušela jsem také s jahodami, doporučuji.
anyška
skvělá bublanina - jen se po ní zaprášilo!!!
kamila (varilamysicka)
Díky za zpětnou vazbu :-)
Eli
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na alternativní sladidla - ráda používám agávový sirup, máte vyzkoušeno kolik agávového sirupu (nebo dalších sirupů, např. rýžového) odpovídá 100 g cukru??? Jinak moc děkuji za Váš web, je zde spousta zajímavých a zdravých receptů, už mám napsaný seznam, co vyzkouším nejdříve :)
Eva
Název tohoto receptu naprosto odpovídá realitě. Báječná. Udělala jsem ji s třtinovým cukrem a celozrnnou pšeničnou, výborná, sladká akorát. Jeden pekáček jahodové, druhý s třešněmi a doufám, že zbyde k snídani. :) Děkuju za výborné recepty.
kamila (varilamysicka)
Eli omlouvám se za pozdní reakci, byla jsem teď mimo. Co se týče těch alternativních sladidel, tak je to většinou na pocitu každého. On ten cukr je mrcha sladká, tak se může jiné sladilo adekvátního množství zdát méně sladké. U Agávového sirupu se to má tak, že je jednou tak sladší jako klasický cukr. 2 lžíce cukru je jako 1 lžíce sirupu. Někdy dám třeba do moučníku 100g třtinového cukru a zbytek doladím sladem, stevií a podobně a pak vyhodnotím, zda to takto stačí. Ty obilné sirupy jsou některé sladší, jiné méně. Obecně sirupy jsou těkutější a mají vyšší sladivost než obilné slady. Když chcete použít šálek cukru, tak je zapotřebí nahradit jej určitě šálkem sirupu. Pokud pečeme menší množství pro děti, tak nás použití alternativních sladidel nijak nezruinuje, hrnek agáve sirupu 2x týdně už může s rozpočtem značně zahýbat, levněji tak rozhodně vychází Stevie.
Jana
Tak vyzkoušeno a bublanina je opravdu luxusní. Celkem rychle zmizela. Manžel poznal, že je z celozrnné mouky už podle barvy, ale vůbec mu to nevadilo a dětem to bylo celkem jedno. Za sebe mohu říci, že jsem lepší bublaninu nejedla. Děkuji za tip.
Jana
Ju, a zkoušela jsem ji i s broskvemi a také luxusní. ;-)
Helena
Dobrý den, zajímalo by mě, zda lze bublaninu udělat také z pohankové mouky, čistě bezlepkovou. Projela jsem net, ale bohužel moc receptů na tuto variantu není. Díky Helena
Katkap
Děkuju za další skvělý recept :-) Mouku jsem dala půl špaldovky a půl polohrubé. Nahoru třešně. A je opravdu moc dobrá !!! Navíc jsem přidala trochu citronové kůry - dávám ji do bublaniny vždycky. Někdy i pomerančovou.
Tereza
Další skvělý recept :) U nás byla za den pryč takže luxusní recept a já dala broskve a borůvky a vážně bomba :) těším se na další receptíky :)
Jitka
Úžasná bublanina :-) včera večer jsem přemýšlela, jak zužitkovat velkou úrodu jahod (na marmeládu padlo přes 2 kg a ještě dost zbývalo), a tenhle recept mi padl skvěle do noty ... no a o půlnoci mě dohonila mlsná a musela jsem se krotit, aby zbylo dětem na snídani :-) děkuji !
kačenka
Můžu,prosím místo másla, použít kokosový olej??
Galadanor
Skvělá i s meruňkami v celozrnné variantě :-)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?