Jahody jsou samozřejmě nejlepší čerstvé. Pokud mě ale napadne další varianta, co dobrého s nimi provést, tak je to jahodová bublanina. Bublaninu můžete upéct klasickým způsobem z bílé mouky a rafinovaného cukru, nebo část mouky nahradit celozrnnou a použít přírodní cukr. Pokud se rozhodnete pro tu zdravější variantu, bublanina bude mít tmavší barvu i lehce jinou chuť. Do této bublaniny nepoužívám 100% celozrnné mouky, ale půl na půl, vyzkoušeno mám jak s pšeničnou, tak špaldovou.
Budete potřebovat
300 g mouky (150g klasická polohrubá a 150g celozrnná pšeničná nebo špaldová)
100 g másla
150 ml mléka
4 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
170 g cukru (přírodní hnědý, nebo jiné alternativní sladidlo)
1 přírodní vanilkový cukr
1 prášek do pečiva (ideálně ten BIO bez fosfátů)
Postup
Oddělte bílky od žloutků. Z bílků ušlehejte tuhý sníh.
Žloutky ušlehejte společně s cukrem do pěny.
Přidejte změklé máslo a promíchejte.
Do mouky vsypte kypřící prášek do pečiva a vanilkový cukr.
Do první vaječné směsi vlijte 150 ml mléka, míchejte a postupně přidávejte mouku.
Na závěr lehce vmíchejte sníh z bílků.
Vlijte na vymazaný a hrubou moukou či krupicí vysypaný plech.
Bohatě poklaďte očištěnými jahodami. Ty se během pečení do moučníku propadnou. Pokud chcete tomuto procesu trochu zabránit, můžete jahody obalit v hrubé mouce.
Pečte na 170° elektrická, 160° horkovzdušná cca 30 minut.
Plech jsem použila 25×38 cm, je o pár centimetrů užší než klasický velký plech. Bublanina je ale výborná i na klasickém velkém plechu.
Pokud máte doma jahody, které volají po zpracování, je tato bublanina skvělou volbou. U nás se po ní jen zaprášilo 🙂