Recept

Báječná jahodová bublanina

Jahody jsou samozřejmě nejlepší čerstvé. Pokud mě ale napadne další varianta, co dobrého s nimi provést, tak je to jahodová bublanina.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Jahody jsou samozřejmě nejlepší čerstvé. Pokud mě ale napadne další varianta, co dobrého s nimi provést, tak je to jahodová bublanina. Bublaninu můžete upéct klasickým způsobem z bílé mouky a rafinovaného cukru, nebo část mouky nahradit celozrnnou a použít přírodní cukr. Pokud se rozhodnete pro tu zdravější variantu, bublanina bude mít tmavší barvu i lehce jinou chuť. Do této bublaniny nepoužívám 100% celozrnné mouky, ale půl na půl, vyzkoušeno mám jak s pšeničnou, tak špaldovou.

Budete potřebovat

  • 300 g mouky (150g klasická polohrubá a 150g celozrnná pšeničná nebo špaldová)
  • 100 g másla
  • 150 ml mléka
  • 4 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
  • 170 g cukru (přírodní hnědý, nebo jiné alternativní sladidlo)
  • 1 přírodní vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva (ideálně ten BIO bez fosfátů)

Postup

  1. Oddělte bílky od žloutků. Z bílků ušlehejte tuhý sníh.
  2. Žloutky ušlehejte společně s cukrem do pěny.
  3. Přidejte změklé máslo a promíchejte.
  4. Do mouky vsypte kypřící prášek do pečiva a vanilkový cukr.
  5. Do první vaječné směsi vlijte 150 ml mléka, míchejte a postupně přidávejte mouku.
  6. Na závěr lehce vmíchejte sníh z bílků.
  7. Vlijte na vymazaný a hrubou moukou či krupicí vysypaný plech.
  8. Bohatě poklaďte očištěnými jahodami. Ty se během pečení do moučníku propadnou. Pokud chcete tomuto procesu trochu zabránit, můžete jahody obalit v hrubé mouce.
  9. Pečte na 170° elektrická, 160° horkovzdušná cca 30 minut.

Plech jsem použila 25×38 cm, je o pár centimetrů užší než klasický velký plech. Bublanina je ale výborná i na klasickém velkém plechu.

Pokud máte doma jahody, které volají po zpracování, je tato bublanina skvělou volbou. U nás se po ní jen zaprášilo 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...