Moučníky z bramborových těst existují v mnoha variantách a všechny jsou správné. Je třeba vyzkoušet, který poměr brambor a mouky vám bude vyhovovat. Já jsem teď zvolila více mouky a méně brambor, protože mi to k jablečné náplni sedne nejvíc.
Na 2 malé záviny nebo 1 velký budete potřebovat
Na těsto
- 250 g polohrubé mouky (Dala jsem 150 g polohrubé a 100 g jemně mleté celozrnné špaldové)
- 150 g vychlazených předem uvařených brambor (ve slupce)
- 1 vejce
- 75 g másla
- 75 g přírodního nebo kokosového cukru (nebo alternativu)
- 1/2 bio kypřícího prášku do pečiva
- špetku soli
- 6 lžic vody
Na náplň (jako do klasického závinu, jak jste zvyklí):
- 4 jablka
- skořici
- něco k oslazení jablek (pokud jsou jablka hodně sladká, nemusíte sladit)
- můžete dát i vlašské ořechy či rozinky
Postup
- Předem ve slupce uvařené a vychlazené brambory nastrouhejte na jemno. Smíchejte s vejcem, povoleným máslem a pak zapracujte všechny ostatní ingredience. Aby těsto dobře drželo pohromadě, zvláčnila jsem ho ještě pomocí pár lžic vody.
- Těsto zabalte do folie nebo sáčku a nechte v lednici hodinu odpočinout.
- Jablečnou náplň jednoduše připravíte tak, že jablka nakrájíte na jemné plátky nebo nastrouháte na hrubo a ochutíte, jak vám vyhovuje. Skořicí, rozinkami, dle kyselosti jablek případně doslaďte.
- Těsto vyklopte na pracovní plochu, na kterou dejte pečící papír, který lehce poprašte moukou a vyválejte z těsta obdélník. Doprostřed dejte bohatou vrstvu jablečné náplně a zabalte.
- Dejte na velký plech, potřete ušlehaným žloutkem s kapkou oleje a pečte asi 25 minut na 190 stupňů. Do zlatova.
Křehký a šťavnatý moučník, který je tak akorát sladký. Pro slavnostnější verzi ho můžete vylepšit o kopeček ochucené zakysané smetany :)
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.