Tento recept vychází z tradičních italských sezamových sušenek/koláčků, ingredience jsem si ale upravila tak, aby mi vyšly akorát na jeden plech.
Popravdě nevím, jak tento výtvor nazvat. Cookies, sušenky, měkké sušenky, koláčky? Asi je to jedno. Hlavní je, že jsou výborné, akorát sladké, voňavé po opraženém sezamu. Navíc jsou tak akorát měkké, takže jsou "příjemné" k jídlu. Ani si nevylámete zuby, ani nedrobí, ani se nerozpadají, jsou dobré i druhý den a hodí se i jako sváča do školy.
A kdyby vám náhodou nějaké zbyly, tak jsem přesvědčená o tom, že budou chutnat i kachnám a labutím :)
Na 1 plný velký plech budete potřebovat
- 300 g mouky (experimentujte, já dala půl celozrnnou špaldovou a půl hladkou)
- 100 g másla
- 2 velká vejce ( žloutky do těsta, bílky na potření)
- 70 g cukru ( tmavý třtinový, kokosový atd.)
- cca 50 ml mléka (dala jsem ovesné)
- 3 lžíce citronové šťávy
- špetku soli
- 1 lžíci medu
- půl lžičky bio kypřícího prášku do pečiva
- semínka loupaného sezamu na posypání sušenek
Postup
Všechny ingredience kromě bílků a sezamu zpracujte v kompaktní těsto. Zabalte ho do potravinové folie a nechte odležet alespoň hodinu. Z těsta vytvarujte váleček, z něj odkrajujte max. centimetrová kolečka, která v ruce dotvarujte.
Bílky jen lehce promíchejte, nechte je jak jsou, průhledné a vymáchejte v nich každou placičku. Jak je mokrá hned ji položte do mističky se sezamem a přendejte na plech vyložený pečícím papírem.
Pečte na 180 stupňů asi 17 až 20 minut podle vaší trouby. Barva jednoduše napoví, že je hotovo. Sušenky zezlátnou a sezam bude lehce opečený. Vše vidíte na fotkách :)
Jednoduché, výborné ... :)
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.