Už nevíte, co dát či namazat na pečivo? Sýry, šunka, klasické pomazánky, pořád to samé. Zkuste něco netradičního, avšak velice zdravého! Poslední dobou jsem si oblíbila hummus, který podávám jako pomazánku s celozrnným pečivem a zeleninou. Jedná se o hladkou hmotu z cizrny a pasty ze sezamových semínek známou pod pojmem „tahiny“.
Na základní hummus budete potřebovat
- 200 g cizrny
- 2 lžičky sody (není nutné)
- 1 lžíce pasty tahini (tachini) – velice zdravé pasty ze sezamových semínek
- šťávu z jednoho citronu, olivový olej, petrželku, lžičku soli
- V mnoha receptech se také objevuje česnek (mně chutná bez česneku)
Postup
- Cizrnu přes noc namočte.
- Vodu vylijte, znovu zalijte vodou, přidejte 2 lžičky sody, která urychlí změknutí (není nutné) a zvolna vařte do měkka asi hodinu a půl až dvě. Vařte ji prostě tak dlouho, až změkne jak máslo. V polovině varu přidejte sůl.
- Získaný vývar slijte do hrnku.
- Uvařenou a vychladlou cizrnu rozmixujte do hladka. Musí se mixovat dlouho, abyste dosáhli opravdu jemné konzistence (alespoň 5 minut).
- V průběhu mixování přilijte trochu vývaru. Dle originální arabské receptury se však má přilévat opravdu ledová voda, aby hummus zůstal pěkně tuhý, ale zároveň krémový.
- Přidejte 1 lžíci sezamové pasty a šťávu z citronu. Znovu chvíli mixujte.
- Výsledné dochucení a doladění je na vás.
Pokud hummus připravíte jako pomazánku, tak je jasné, že bude tužší, aby dobře držel na pečivu. Pokud ho chcete vyzkoušet jako DIP, udělejte ho o něco řidší.
Kam hummus zařadit?
Hummus – nebo také hommos, Chumus, hommus. Základ arabské kuchyně, něco, co u nich nemůže na stole nikdy chybět. "Chumus" platí za národní jídlo Izraele, je velmi oblíbený v Libanonu i na Balkáně. U nás hummus zdomácněl jako pomazánka, na „východě“ se podává buď jako samostatné jídlo se salátem a pita chlebem, často jako předkrm, či dip k rozličným pokrmům z masa a zeleniny.
TIP
Když si nejste jisti, zda vám bude chutnat, můžete si ho poprvé vyzkoušet z konzervované cizrny. Seženete ji ve větších supermarketech nebo zdravých výživách.
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.