Obecně rizota nepatří mezi má nejoblíbenější jídla. Vždy jsem znala klasickou českou variantu rizota s nesmrtelnou kombinací mrkvička-kukuřice-hrášek, popř. s kuřecím masem. Toto jídlo občas vařím kvůli svému manželovi, který ho má moc rád už od dětství a přiměl mě nepřidávat přímo do rizota nic kromě rýže, masa a osmažené cibulky :-)
Na 4 porce budete potřebovat
- 500 – 600g hovězího masa
- 1 a ¾ hrnku suché rýže (nelepivý typ)
- 2 cibule
- vodu na vaření rýže (množství podle návodu)
- Na dochucení sůl, popř. Solčanku, případně nasekanou čerstvou petržel
Postup
- Hovězí maso uvařte tak, jako kdybyste dělali klasickou hovězí polévku. Já ji připravuji v papiňáku. Hovězí maso zaliju vodou, přidám malou cibuli, pár kuliček nového koření, pepře, 4 bobkové listy, trochu soli, popř. trochu bio bujónu. V papiňáku maso vařím tak hodinu, někdy i víc, když je maso obzvlášť odolné :-) Kořenovou zeleninu přidávám až ke konci, jinak by byla zcela rozvařená.
- Uvařené maso nechte zchladnout a nakrájejte na drobné kousky. Pokud se vám nebude zdát dosti měkké, můžete to hovězí v pohodě hodit do robotu a rozmixovat na jemno. Do rizota se to hodí. Někdy to bývá tak, že by se člověk mohl na hlavu stavit a maso vařit v papiňáku 2 hodiny, stejně ale nebude takové, jaké chceme.
- Vybranou rýži uvařte podle návodu. Držte se spíše typu, který se lehce nerozvaří. Vyhýbejte se „lepivé“ rýži. Pak by vám z rizota mohla vzniknout solidní hňácanina:-) Já jsem zvolila pro tento případ rýži dvou barev značky Arax, která obsahuje i tmavou divokou rýži, dobrý je také typ parboiled.
- Když se vaří rýže, osmahněte si mezitím na oleji 2 na jemno nakrájené cibule. Cibulka by měla být lehce osmažená, voňavá, rozhodně ne úplně hnědá ...
- Na závěr pořádně promíchejte rýži, maso a cibulku. Kdyby se vám rizoto zdálo sušší, je možné do něj přidat třeba půl naběračky vývaru.
Ideální přílohou k rizotu je domácí zdravá kvašená zelenina „pickles“, kyselé okurky nebo jakákoliv čerstvá zelenina.
Výhodou tohoto jídla je, že je málo pracné a z vývaru, který vznikl díky přípravě masa vznikne skvělá polévka, kterou dále doplňuji zeleninou a těstovinovou rýží. Pokud nemáte kořenovou zeleninu, dobrým tipem je mražená zeleninová směs do polévky, která může být kdykoliv při ruce. Skvělá je třeba směs "Exklusive polévková" od značky Dione, kterou mají v Tescu.
TIP
Pokud si přeci jen přejete do rizota přidat alespoň trochu té zeleniny, zkuste třeba jen hrášek. Stačí trochu mraženého hrášku podusit po dobu 3 minut. Zůstane hezky pevný a nádherně zelený.
Co je to ta zelenina "pickles"?
Pickles je kvašená zelenina, která má tisíciletou tradici a je ideální k přípravě na zimu, kdy je nedostatek čerstvé zeleniny. Pickles můžete konzumovat po celý rok a doplňovat jí každé jídlo. Potřebujete k tomu jen libovolnou zeleninu jako zelí, mrkev, řepu, ředkve, sůl a kvasící nádobu, popř.sklenici. Pak už jen necháte projít mléčným kvašením, které trvá cca 3-5 dní. Je to zcela jednoduché a zdraví velice prospěšné. O svůj recept se brzy podělím.
Dobrou chuť :-)
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.