Tento recept berte jako inspiraci na to, jak lze připravit chutnou rýži bez práce a lososa, který bude jemný a nevysušený.
Tuto mističku jsem vyfotila v období, kdy dceru absolutně nězajímaly nějaké kašičky či "mišmaše". Chtěla vědět, z čeho jídlo je, ráda ochutnávala samotnou rýži a samotného lososa, který u nás fakt "jede" :-)
Budete potřebovat
- Filet lososa
- Rýži (parboiled, basmati apod, pokud chcete spíše lepivou, tak vyberte kulatozrnnou)
- Olivový olej + kousek másla
- Vodu
- Zeleninové ochucovadlo pokrmů na dochucení rýže, případně "zelené koření"
Postup
- Rýži upečte podle TOHOTO návodu v troubě. Nic se nepřipálí, nic nemusíte hlídat, tento postup šetří váš čas.
- Filet lososa duste pod pokličkou v troše vody, do které rozpustíte kousek másla a pár kapek olivového oleje. Dle věku dítěte můžete filet lehce osolit. Tento postup se mi velice osvědčil a tato úprava ryby je rozhodně zdravější, než pečení či smažení.
- Duste do změknutí, cca 15 minut. Losos by měl pořád plavat v troše tekutiny. Tu pak můžete použít na zakápnutí a ochucení rýže.
Nejšetrněji a nejzdravěji lze rybu připravit nad párou nebo dušením.
Losos patří mezi ryby, které jsou vhodné pro malé děti. Z důvodu možného obsahu nežádoucích látek nejsou pro nejmenší děti vhodné velké dravé ryby, jako např. žralok, mečoun, štika, candát apod.
Obecně se ryby doporučuje zařazovat do jídelníčku dětí až od 1 roku, u dětí ohrožených alergiemi až od 2 let, některé zdroje uvádí až od 3 let.
Případné nejasnosti se zavedením ryb do jídelníčku dítěte konzultujte se svým pediatrem.
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.