Rychle / jednoduše / zdravě

Domácí pohanková kaše

Obilné kaše vařené z celých obilovin patří obecně k těm zdravým snídaním.Jejich příprava je jednodušší, než si možná myslíte :)
Pohanková kaše

Obilné kaše vařené z celých obilovin patří obecně k těm zdravým snídaním. Pohanková kaše na sladko je jedním ze snadných způsobů, jak pohance přijít na chuť. Její typicky výrazná chuť se povařením na kaši, ochucením a oslazením velmi zjemní.

Když budete kupovat pohanku, můžete si vybrat mezi klasickýma pohankovýma kroupama a pohankou lámankou. Lámanka se rychleji rozvaří, je tedy vhodná na různé kaše, do karbanátků apod. Není to ale podmínkou. I z krup můžete kaši připravit, jen bude mít více "strukturu",což může někomu naopak vyhovovat.

Budete potřebovat

(asi 4 porce)

  • 1 hrnek pohanky (dělala jsem z krupek, ne lámanky)
  • 4 hrnky tekutiny (3 hrnky mléka - dala jsem rýžové + 1 hrnek vody)
  • 2 hrsti rozinek
  • Skořici
  • K oslazení - co jste zvyklí (trochu přírodního cukru, různé sirupy, med apod...)

Postup

  1. Pohanku propláchněte, zalijte 4 hrnky tekutiny. Dala jsem tentokrát 3 hrnky rýžového mléka a 1 hrnek vody.
  2. Přidejte 2 hrsti rozinek.
  3. Vařte/rozvařte, dokud pohanka nezměkne, občas promíchejte. Asi 20 minut. Když máte více času, lze pohanku vařit jen krátce a pak nechat dojít v teple.
  4. Ke konci přidejte dle chuti skořici a oslaďte tak, aby vám chutnalo.

Jaká je výhoda takto připravených domácích kaší? Jednoznačně vyšší výživová hodnota a opravdová chuť :-)

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Jak udělat pohankovou kaši

Když je sezóna čertsvého ovoce, je výborná s borůvkami či malinami. V zimě se zas hodí jablko ...

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Alča
A co pohankové vločky? Já z nich dělám kaši, protože je to rychlé. Jinak díky za Vaše recepty, jsou úžasné!
kamila (Vařila myšička)
Alčo, no jasně, pohankové vločky jsou také skvělé. Tento recept jsem ale pojala tak, jak uvařit kaší ze základní suroviny, jak se to dělalo dříve :-)
Alča
To je pravda, naši předkové moc dobře věděli, co je pro ně dobré a nepotřebovali k tomu žádná chemická dochucovadla ani reklamní masáž :-) Taky asi nemuseli nikam spěchat jako my dnes, takže vločky kvůli rychlejšímu vaření nepotřebovali, ale někdy zkusím pohankovou kaši i z krupek nebo lámanky a uvidím :-)
Eva
Vařím pohankovou kaši z lámanky, nemá chybu. Nesladím, jen přidám rozinky. Děti ji zbožňují. Někdy udělám míchanou s ovesnými vločkami. Taky skvělá.
Kamila (varilamysicka)
Evo, já také obvykle kaši dělám z lámanky, tentokrát ale došla, tak jsem ji udělala z krupek. Má to určitě něco do sebe ...Dohromady s vločkama to je také super nápad :-) Díky za zprávu a nápady :-)
jaja
Prosím Vás mixuje se pak? Děkuji
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?