Která maminka malého či většího dítěte by neznala Bebe Brumíka. Vykukuje na nás v regálech velkých supermarketů, i těch nejmenších večerek. Přesto, že reklama nám tvrdí, jak je Brumík pomalu to nejlepší pro naše děti, obsahuje aditiva, kterými není nutné naše děti ládovat :)
Medvídka Brumíka můžete během chvilky upéct dětem i doma. Stačí si pořídit plech s medvídkama, do míchání těsta zapojit malého pomocníka a pak už se jen radovat se sladké svačinky.
Samozřejmě to chce mít to správné těsto. Brumíka můžete upéct jak ze třeného těsta, tak z piškotového, které se více blíží originálu. Těsto, které jsem si vyladila já, je tak něco mezi ;)
První várka byla moc vaječná, druhá moc tuhá ;) Se třetí už jsem byla spokojená. Ingredience jsem odvážila přesně na 12 medvídků, aby zbytečně žádné těsto nezbylo.
Na 12 Brumíků budete potřebovat (1 plech)
- 100 g polohrubé mouky (klasické nebo 50g klasické a 50g špaldové, záleží na vás)
- 2 vejce
- 30g povoleného másla (je možné nahradit olejem)
- 50 ml mléka
- Půl lžičky prášku do pečiva bez fosfátů (BIO z vinného kamene)
- 60g třtinového přírodního cukru (můžete dát o něco více či méně podle vaší chuti, místo části cukru můžete dát na chuť BIO vanilkový cukr, který je z třtinového cukru a má v sobě kousíčky přírodní vanilky)
- trošku kakaa nebo karobu na obarvení těsta, která dáme na místo tlapek nebo čumáčku :)
Postup
- Oddělte bílky od žloutků a z bílků ušlehejte tuhý sníh.
- Žloutky utřete s cukrem do pěny, přidejte máslo, mléko a postupně přimíchejte všechnu mouku s půl lžičkou prášku do pečiva.
- Na závěr do směsi lehce vmíchejte sníh.
- Začněte plnit máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech.
- 1 lžíci těsta si dejte stranou, obarvěte ji kakaem nebo karobem a malou lžičkou naneste trošku těsta na bříško nebo tlapky, pak dolijte světlým těstem.
- Na jednoho brumíka je zapotřebí cca 1,5 lžíce těsta. Zkrátka počítejte s tím, že trochu „vyběhnou“, takže je zapotřebí formičku nepřeplnit.
- Pečte v předem vyhřáté troubě na střední stupeň, cca 170° po dobu 10 minut. Brumíci jsou malí, takže jsou opravdu rychlé hotoví.
Nepočítejte s tím, že medvídci budou chutnat stejně jak originál, jejich výhodou je ale to, že drží a nedrobí se, takže se hodí i jako svačina na procházku. Mně se správné těsto povedlo až na 3. pokus, v kuchyni to vypadalo jak po výbuchu, ale stálo to za to :) S těstem na Brumíky se dá i různě experimentovat, těsto se může obměnit třeba nastrouhaným jablkem nebo mrkví, naplnit marmeládou apod.
Věřím, že se to těsto dá ještě vylepšit, pokud budete mít nějaký tip, sem s ním! :)
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.