Jakékoliv zeleninové placičky podávané spolu s bramborem a zeleninovým salátem jsou výborným obědem a oblíbeným jídlem. Zkuste tuto variantu cuketových placiček, které jsou zcela bez mouky...
Budete potřebovat
- 2 menší cukety i se slupkou
- Kukuřičnou strouhanku (prodává se jako hotový produkt)
- 2 vejce (nebo podle celkového množství směsi)
- Na ochucení placiček – sůl, pepř, majoránka, česnek, kurkuma
- Olivový olej
Postup
- Cukety na hrubo nastrouhejte, lehce osolte a nechte pustit vodu, kterou pak slijte.
- Do nastrouhaných cuket přidejte vejce a koření dle vašich zvyklostí. Placičky můžete ochutit klasicky jako bramborák nebo jen solí, pepřem a kurkumou.
- Přidejte tolik kukuřičné strouhanky, aby hmota nebyla příliš tekutá, ale spíše tužší a placičky šly dobře obracet. Pokud v cuketách necháte dost vody, může se stát, že konzistence směsi nebude ke smažení dobrá.
- Cuketové placičky opékejte z obou stran na nepřilnavé pánvi do zlatova na olivovém oleji.
Podávejte s brambory, dresingem a zeleninovým salátem.
Já jsem směs ochutila kořením kurkuma, dodala těstu úžasnou barvu i zajímavou chuť.
Co je kurkuma?
Kurkuma je známá jako součást koření kari. Jedná se o tropickou bylinu, jejíž oddenek se rozemílá na prášek a využívá se jak v kuchyni, tak v léčitelství. Aktivní složkou kurkumy je oranžově zbarvený olej kurkumín, který se využívá na léčbu řady nemocí. V západních zemích je kurkuma uznávaná jako výrazný protizánětlivý prostředek, uvádí se i její protirakovinný účinek, má příznivý vliv na zažívací systém a mnoho jiných vlastností. Kurkuma je bezpečné koření, indická kuchyně bez ní v podstatě neexistuje, používá se i k barvení másla či sýrů. Její barvící schopnost je opravdu velká, tak pozor na oblečení :-)
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.