Úžasná cuketa je mojí oblíbenou zeleninou v mnoha variantách. Skvělá je restovaná cuketa na pánvi nebo výborná cuketová polévka s červenou čočkou, nezklame ani jako cuketový salát s domácím dresingem.
Tak proč z ní neudělat třeba i hranolky ;)
Budete potřebovat
- Cukety (spíše menší)
- Strouhanku (může být i kukuřičná)
- Výrazný tvrdý sýr (použila jsem Grana Padano z Lidlu)
- Vejce + hladkou mouku + trochu soli (nebo jakoukoliv jinou "kašičku", ve které cuketové hranolky smočíte)
- Papír na pečení
Postup
- Menší cuketu omyjte a nakrájejte na špalíčky. Je možné je mít tenké nebo tlustší. Já jsem z časových důvodů zvolila větší hranolky - hranoly ;)
- Připravte si polořídké těstíčko rozmícháním vejce, mouky a špetky soli. Těstíčko lze připravit i jiným způsobem. Bez vejce i bez mouky třeba jen smícháním hrašky s vodou ...
- Sýr, nejlépe typu parmazán, grana padano, gran moravia nastrouhejte a v míse promíchejte se strouhankou.
- Cuketový hranolek pomocí vidliček obalte v těstíčku a pak v připravené sýrové storuhance.
- Naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 220 stupňů dozlatova.
Výborné jsou s domácím dresingem. Třeba koprovým nebo česnekovým.
TIPY
- Papír na pečení můžete potřít trochou olivového oleje pro více křupavosti.
- Sýr grana padano kupuji jako 200g trojúhelníkový bloček v celku, je to cenově nejpřijatelnější.
- Pokud byste měli jen velké cukety, lze je také použít, jen hranolky vykrajujte z té tvrdší části cukety.
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.