Když máte cizrnu a přemýšlíte co s ní, pro začátek stačí ji namočit přes noc do vody. A druhý den se uvidí... 🙂 Uvařená cizrna najde uplatnění třeba v salátech, rozmanitých eintopfech a polévkách...
Ingredience
- asi 250 g suché cizrny (nutno předem namočit, nejlépe přes noc)
- 2 velké cibule
- Olej (olivový, řepkový)
- 3 mrkve (na kolečka nebo půlkolečka)
- 2 vrchovaté lžíce mouky na zahuštění (dala jsem ovesnou)
- Kousek uzeného masa na "ovonění" polévky
- Kelímek smetany (vhodná je i rostlinná smetana)¨
- Voda nebo vývar ( asi 2 litry a pak se uvidí...)
- Na dochucení - červená paprika, libeček, sůl, případně trocha sypkého zeleninového BIO bujónu
- Na závěr zavářku dle preferencí ( já jsem dala vaječnou zavářku)
Postup
- Den předem si namočím cizrnu. Druhý den ji sliju a cizrnu uvařím v nové vodě do měkka. V papiňáku to trvá asi 40 minut, pod pokličkou déle.
- Cibuli nakrájím a lehce osmahnu na oleji. Po chvilce přidámnakrájené uzené maso. Zapráším 2 lžíce libovolné mouky a krátce orestuji.
- Zasypu trochou červené sladké papriky, zaleju vodou nebo vývarem a přisypu uvařenou cizrnu.
- Do polévky dám mrkev nakrájenou na drobno nebo na půlkolečka a vařím do změknutí.
- 5 minut před koncem varu polévku ještě doplním nějakou zavářkou. Já dělám vaječnou zavářku, kdy na pánvi orestuji na oleji 4 lžíce mouky nebo vloček a rozklepnu do toho 3 vejce. Až se vše zdrcne a vzniknou "cucky", vsypu do polévky a krátce provařím.
- Úplně nakonec pak do polévky vlijte smetanu. Množství a druh dle chuti. Výborná je třeba ovesná rostlinná.
TIP
Pokud byste chtěli mouku úplně vynechat, stačí dát do polévky více cizrny. Když je polévka hotová, odeberete 1 až 2 naběračky, které do hladka rozmixujete. Tato vzniklá kaše polévku přirozeně zahustí.
Plný hrnec polévky se doma nikdy neztratí! 👍
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.