Při sladkém pečení ráda používám mrkev, která moučník obohatí o vlákninu, dodá mu sladkost a vláčnost.
Mezí mé nejoblíbenější moučníky patří tento křehký mrkvový závin s jablky, kde je mrkev součástí těsta.
Teď jsem se rozhodla mrkev zakomponovat do náplně. Dle hodnocení mé pokusné skupiny se to ukázalo jako povedený nápad :)
Na 1 závin potřebujete
Na těsto
- 200 g celozrnné jemně mleté špaldové mouky (nebo různé kombinace dle vlastní zkušenosti)
- 125 g změklého másla
- 70 g bílého jogurtu
- 1 žloutek
- špetku soli
Na náplň na 1 závin
- 400 g na hrubo nastrouhaných oloupaných jablek
- 200 g na jemno nastrouhané mrkve
- 100 g datlové pasty (konzistence povidel, lze vynechat, případně náplň dosladit trochou medu nebo rozinkami)
- Dle chuti skořice
Sušené pšeničné klíčky na podsypání náplně
Postup
- Ingredience na těsto zpracuji do hladké kompaktní hmoty, zabalím do folie či sáčku a nechám v lednici alespoň hodinu odležet.
- Náplň připravím tak, že smíchám nastrouhaná jablka s mrkví a důkladně propojím s datlovou pastou, která náplni dodá přirozenou sladkost i příjemnou konzistenci.
- Těsto na pečícím papíru rozválím na tenkou placku velikosti plechu, posypu tenkou vrstvou sušených klíčků, navrším náplň a zavinu z jedné a druhé strany, pak okraje.
- Závin potřu pomocí mašlovačky rozšlehaným bílkem, který zbyl a peču na 185 stupňů asi 30 minut. Po 25 minutách ale už kontroluji...
Místo moučkového cukru někdy závin pro efekt posypu přes sítko trochou kokosové mouky.
Závin je křehký, šťavnatý, sytý a hlavně domácí :)
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.