Ne každý celozrnný moučník se musí povést. Díky celozrnné mouce může být moučník někdy příliš hutný nebo tuhý. V kombinaci s jogurtem a ovocem tomu ale tak rozhodně není. Těsto je díky jogurtu vláčné a díky ovoci je moučník ještě navíc šťavnatý. Na ovoci nešetřete, bude pak krásně šťavnatý.
Budete potřebovat
(1 hrnek = 250 ml, klasický plech)
- 2 hrnky celozrnné mouky (pšeničné nebo špaldové)
- 3/4 hrnku cukru (použila jsem přírodní cukr, část cukru můžete nahradit přírodním nekalorickým sladidlem Stevií)
- 2 kelímky bílého jogurtu (jeden má 150g)
- 50 ml tekutiny (mléko, voda, rostlinné mléko...jak jste zvyklí)
- 2 vejce
- ½ hrnku kvalitního oleje
- 1 prášek do pečiva (ideálně přírodní z vinného kamene)
- libovolné ovoce (jahody, třešně, broskve, meruňky nebo kombinace všeho)
Pokud drobenku neděláte od oka, udělejte ji podle tohoto receptu.
Postup
- Vyšlehejte vejce s cukrem
- Přidejte olej, jogurty, 50ml tekutiny a postupně přisypte mouku s práškem do pečiva.
- Vše vymíchejte do hladka.
- Těsto vylijte na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech, jak jste zkrátka zvyklí.
- Bohatě posypte libovolným ovocem.
- Nakonec posypte drobenkou.
- Pečte v předem vyhřáté troubě na cca 170° (horkovzdušná 160°) po dobu 35 minut.
TIP
Celkové množství cukru si upravte podle toho, zda použijete sladší nebo kyselejší ovoce a jak moc sladké moučníky máte rádi. Stačí si uvědomit, že cukr je jak v těstě, tak v ovoci, tak v drobence.
Pokud chcete moučník udělat i pro menší děti, pro které není větší množství celozrnné mouky vhodné, použijte jeden hrnek třeba jemně mleté špaldové a jeden hrnek klasické polohrubé.
Dejte vědět, jak se vám povedl :-)
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.