Mnoho lidí používá celer velmi omezeně. Hodí kousek do polévky a tím to končí. Je fakt, že chuť syrového nebo naopak rozvařeného celeru není pro každého. Existuje ale tolik jiných možností "co s celerem". Zkuste třeba tuto celerovo-mrkvovou pomazánku, nebo nastrouhejte trochu celeru do rybičkové pomazánky. Další výbornou volbou je i obalovaný celer nebo tyto celerové hranolky z trouby :)
Budete potřebovat
- Celer (menší množství hranolek 1 bulvu, na celý plech 2 bulvy)
- Olivový olej
- Sůl
- Koření dle chuti (papriku, kari, kurkumu apod.)
Postup
- Celer překrojte na půl, oloupejte a nakrájejte na asi centimetr silné plátky.
- Ty pak nakrájejte na hranolky. Počítejte, že se celer pečením scvrkne, hranolky mohou tedy být klidně tlustší.
- Hranolky vhoďte do vroucí vody a opravdu jen krátce povařte. Maximálně 2 minuty. Jinak by změkly a mohly by se zbytečně lámat.
- Až budou suché, smíchejte je s olivovým olejem a kořením dle chuti.
- Pečte asi na 200 stupňů do zlatova. Je to asi 30 minut.
- Odložte na papírovou utěrku a odsajte přebytečný tuk.
TIP
Když je budete připravovat pro děti, vystačíte si třeba jen s trochou soli, papriky nebo také s kurkumou.
Ve verzi pro dospělé je můžete naopak udělat pikantní pomoci koření kari.
Chuť celerových hranolek je spíše sladká, jemná. Zajímavý chuťový kontrast proto vytvoříte s nějakým domácím kyselejším dipem. Stačí jen smíchat zakysanou smetanu s bylinkami, hořčicí a přidat trochu balsamikového octa. Chuť dipů může skvěle vyladit i trocha kvalitního kečupu nebo česneku.
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.