Mnoho lidí používá celer velmi omezeně. Hodí kousek do polévky a tím to končí. Je fakt, že chuť syrového nebo naopak rozvařeného celeru není pro každého. Existuje ale tolik jiných možností “co s celerem”. Zkuste třeba tuto [celerovo-mrkvovou pomazánku](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/zdrava-celerovo-mrkvova-pomazanka “celerovo-mrkvovou pomazánku”), nebo nastrouhejte trochu celeru do [rybičkové pomazánky](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/zdrava-rybickova-pomazanka-se-zeleninou “rybičkové pomazánky”). Další výbornou volbou je i obalovaný celer nebo tyto celerové hranolky z trouby 🙂
Budete potřebovat
Celer (menší množství hranolek 1 bulvu, na celý plech 2 bulvy)
Olivový olej
Sůl
Koření dle chuti (papriku, kari, kurkumu apod.)
Postup
Celer překrojte na půl, oloupejte a nakrájejte na asi centimetr silné plátky.
Ty pak nakrájejte na hranolky. Počítejte, že se celer pečením scvrkne, hranolky mohou tedy být klidně tlustší.
Hranolky vhoďte do vroucí vody a opravdu jen krátce povařte. Maximálně 2 minuty. Jinak by změkly a mohly by se zbytečně lámat.
Až budou suché, smíchejte je s olivovým olejem a kořením dle chuti.
Pečte asi na 200 stupňů do zlatova. Je to asi 30 minut.
Odložte na papírovou utěrku a odsajte přebytečný tuk.
TIP
Když je budete připravovat pro děti, vystačíte si třeba jen s trochou soli, papriky nebo také s kurkumou.
Ve verzi pro dospělé je můžete naopak udělat pikantní pomoci koření kari.
Chuť celerových hranolek je spíše sladká, jemná. Zajímavý chuťový kontrast proto vytvoříte s nějakým domácím kyselejším dipem. Stačí jen smíchat zakysanou smetanu s bylinkami, hořčicí a přidat trochu balsamikového octa. Chuť dipů může skvěle vyladit i trocha kvalitního kečupu nebo česneku.