Rychle / jednoduše / zdravě

Bryndzová pomazánka s jogurtem a jarní cibulkou

Výrazná bryndza se perfektně hodí jako základ rychlé pomazánky. Jogurt zjemní její chuť a vyladí konzistenci. Jarní cibulka dodá strukturu, koření šmrnc a barvu. Vynikající na čerstvém chlebu či moderních celozrnných knackebrotech.
Pomazánka z bryndzy

 Ingredience - malá miska pomazánky

  • 120 g bryndzy - bylo to 1 balení
  • asi 100 g smetanového bílého jogurtu - množství dle tuhosti bryndzy
  • 2 jarní cibulky
  • Koření a bylinky dle chuti - Já dávám buď jen lahůdkovou papriku nebo vege-rajčátka

 Postup

  1. Bryndzu v misce rozmíchám s jogurtem do požadované konzistence. Nesolím, bryndza je slaná dost.
  2. Jarní cibulku nakrájím na drobno a vmíchám ji k bryndze. Někdy dávám pažitku.
  3. Vyladím kořením a bylinkami, aby měla pomazánka barvu. Klasikou je mletá červená paprika. Teď jsem to pojala moderněji a zakomponovala Davídkovu směs se sušenou rajčatovou šťávou a bylinkami.
  4. Podávám na čerstvém kváskovém chlebu nebo na různých "křupavých" chlebech. Hotovo!

TIP č. 1

Bryndzovou pomazánku někdy doma nemažeme na pečivo, ale podáváme ji jako doplněk k bramborám na loupačku. Skvěle se to k sobě hodí.👍

 TIP č. 2

Tradičně se na Slovensku bryndzová pomazánka dělá tak, že se bryndza vyšlehá se smetanou a ochutí paprikou a na jemno nakrájenou cibulí. Mě napadlo vyladit pomazánku do červené barvy sušenou rajčatovou šťávou, která tvoří základ kořenící směsi vege-rajčátka. Vege-rajčátka jsou vynikající také v těchto krémových vrtulkách nebo jimi ochucuji okurkovo-rajčatový zeleninový salát s olivovým olejem.🙂

☝️Máte rádi bryndzu? Doporučuji vyzkoušet tyto tradiční halušky s bryndzou.

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Pomazánka z bryndzy

Když se dostanu ke zdroji, kupuji čerstvou váženou bryndzu. Tato je z obchodu. Liptovská bryndza 125 g "v kostce".

 
Co s bryndzou

Bryndzu zjemním smetanovým jogurtem. Množství zvolím pocitově podle tuhosti bryndzy a podle toho, jaký chci výsledek.

 
Bryndza recept

A teď dochucení a vyladění o další ingredience, které přidají chuť, barvu i strukturu. Já dělám nejraději 2 varianty. Tradičně s mletou paprikou a moderně s mými oblíbenými vege-rajčátky.

 
Bryndza Liptov recept

Chleby s pomazánkou jsou výrazné chuťově i na pohled. Skvěle je také dozdobí malé výhonky řeřichy.

 
Pomazánka s bryndzy

Na čerstvém chlebu nebo křupavých knackebrotech nejlepší. Mňam! 🙂

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?