Recept

Bramborový salát s celerem jako příloha

Bramborový salát, ve kterém je zakomponovaná pořádná porce zeleniny. A celkem nenápadně. Kostičky celeru jsou těm bramborovým totiž hodně podobné.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Bramborové saláty mám ráda obecně jednoduché. Nepřeplácané. Brambory vždy ráda doplním o 1 ingredienci, která ze salátu udělá pokaždé jiné jídlo. Nejčastěji to jsou ředkvičky, hrášek, pórek, jablko nebo celer. Celer do salátu připravuji na pánvi, má pak výbornou chuť i konzistenci.

U tohoto salátu záměrně nepíšu přesné množství ingrediencí. Brambory s celerem totiž můžete dát “půl na půl”, nebo dát více brambor nebo naopak více celeru. Jak to potřebujete. Ať už z hlediska chuti nebo nutričního.

Salát je potřeba chuťově vyladit. K tomu bohatě postačí sůl, pepř, citronová šťáva a trocha typické chuti majonézy. Majonézu si můžete doma vyrobit sami z kvalitních ingrediencí, nebo na trhu vybrat takovou, která vám sedne. Já mám v lednici vždy jednu majonézu “vegan”, chuťově jsou mezi nimi rozdíly. Je třeba zkoušet. 🙂

Ingredience

  • Brambory typu C uvařené ve slupce, vychlazené
  • Celer
  • Cibule (1 až 2 podle chuti a množství salátu)
  • Sůl, pepř
  • Olivový olej nebo máslo Ghí
  • Citronová šťáva nebo jablečný ocet
  • Majonéza v kombinaci s hustým jogurtem, nebo jen Light majonéza nebo majonéza vegan (dle preferencí)
  • Řeřicha

Postup

  1. Brambory uvařím ve slupce v osolené vodě. Nechám je vychladnout a dostatečně odležet.
  2. Celer překrojím na půl, oloupu a nakrájím na malé kostičky. Aby byly stejně velké jako ty bramborové. Celer pozvolna opeču na troše tuku, míchám, osolím a na chvíli přiklopím pokličkou. Průběžně míchám, až bude celer měkký. Musí zůstat pevný na skus. Nechám ho vychladnout.
  3. Brambory nakrájím na malé kostičky nebo je protlačím přes mřížku. Cibuli nakrájím na drobno a spařím v sítku vroucí vodou. Smíchám s celerem a bramborami. Dochutím solí, pepřem, citronovou šťávou a vše propojím pomocí menšího množství majonézy. Typ dle preferencí. Majonéza s jogurtem, light, vegan…
  4. Salát nechám odležet v lednici a pak zdobím řeřichou.

☝️Řeřicha výborně chutná také v tomto vajíčkovém salátu.

Ať se vám saláty povedou! 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...