Udělat dobré sušenky není jen tak. Věřím ale, že podle tohto receptu se vám povedou. Stály mě několik pokusů a zakotvila jsem u této mojí vychytané receptury.
Domácí jsou zkrátka domácí, tyhle navíc docela pěkně křupou a nedrobí 🙂
Množství ingrediencí jsem si upravila na 1 plech. Příprava těchto sušenek je totiž opravdu jednoduchá, tak raději vždy upeču čerstvé.
Množství na 1 plech, 15 středních kulatých sušenek
1 hrnek = 250ml
Budete potřebovat
- 1 a čtvrt hrnku jemných ovesných vloček
- 1/2 hrnku špaldové mouky typ 630 (napsáno na obalu, mají třeba v Lidlu nebo DM, v případě potřeby lze i klasickou hladkou)
- 1/2 hrnku přírodního cukru
- 1 celé vejce
- 1/2 hrnku na jemno nasekaných ořechů (vlašské, lískové)
- na špičku lžičky soli
- 110 g másla
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky kypřícího prášku (používám bio bez fosfátů)
Postup
- Vejce vyšlehejte spolu s cukrem.
- Ovesné vločky trochu podrťte, aby šlo těsto dobře zpracovat. Použijte ovesné vločky JEMNÉ. Párkrát jsem je ještě projela v sekáčku. Je dobré, když tam necháte nějakou strukturu, není cílem udělat z vloček mouku.
- Do vyšlehaného vejce s cukrem přidejte povolené máslo a všechny ostatní ingredience – vločky, mouku, trochu soli, nadrcené ořechy, sodu a prášek do pečiva. Vypracujte kompaktní těsto.
- Z těsta lžící ukrajujte kousky těsta a v ruce tvořte kuličky velikosti golfového míčku. Ty pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Kuličky stlačte pomocí prstů na placku tlustou max. 1 cm.
- Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 15 minut dle zkušenosti s vlastní troubou.
U těchto sušenek musíte poprvé sami zkusit, zda pro ně ve Vaší troubě bude lepších 14 nebo 16 minut. Pokud by sušenky nebyly křupavé, tak je příště udělejte o trochu tenčí, nebo je nechte v troubě o 2 minutky déle. Pokud by byly moc tvrdé, tak zase minutku uberte 🙂
Tyto sušenky mám mnohokrát vyzkoušené a jejich chuť je neodolatelná.
Ať se vám povedou a udělají radost 🙂