Zimní salát s pečenou červenou řepou, čočkou beluga a baby mozzarellou

28.01.2023 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Cílem tohoto receptu bylo sestavit salát, který se hodí pro zimní období, bude sytý jako hlavní jídlo a může být v klidu na seznamu jídel, díky kterým se cítíme dlouhodobě fit.

Výživné saláty jsou trendem zdravého životního stylu a můžeme díky nim dostat do jídelníčku zajímavé ingredience, antioxidanty, vlákninu i všechny makroživiny. Vyplatí se zařazovat je i v zimě a dostat na talíř různé barvy. Doporučuji sáhnout pro suroviny typické pro toto období jako je červená řepa a čočka.

Výživné či "obědové" saláty si najdou cestu ke každému, pokud jsou dobře dochucené. Neobejdou se bez poctivého domácího dresinku, který je zároveň zdrojem prospěšných tuků. Takový salát s opečenou bagetkou perfektně zasytí a ještě je krásný na pohled.

 Ingredience na 1 salát

Malá sklenička dresinku

 Postup

  1. Jako první si připravte ingredience. Kompletace salátu pak bude rychlá záležitost. Je potřeba tepelně upravit červenou řepu. Nejlépe chutná pečená. Neoloupané bulvy řepy zabalte do alobalu nebo pečícího papíru, vyskládejte do malého pekáčku a dejte do trouby na 180 stupňů na hodinu a půl.

  2. Černou čočku uvařte podle návodu. Ideální je vařit ji na velmi mírném stupni v menším množství vody. Zůstane jí tak sytá barva i tvar.

  3. Ingredience na dresink ve větší misce jednoduše vymíchejte metličkou, až lehce zhoustne.

  4. Rukolu nebo polníček na hrubo posekejte a důkladně promíchejte s dresinkem. Nedávejte všechen dresink, zbytek si nechte na další salát. Promíchejte s uvařenou čočkou a naservírujte na salátový talíř. Pak už jen obložte jemnými plátky řepy a kuličkami mozzarelly.

  5. Salát dolaďte pepřem, mozzarellu můžete dozdobit i balsamikovým krémem. Podávejte dle chuti s kouskem opečené bagetky nebo s kváskovým pečivem. Vše dle chuti a vašich nutričních preferencí.

TIP č. 1

Mini mozarellu v podobě kuliček můžete sehnat jak v tradiční, tak nízkotučné verzi. Někdy se vyplatí "ušetřit" tuk v podobě mléčných výrobků a dodat jej formou kvalitního oleje lisovaného za studena promíchaného se zeleninou.

 TIP č. 2

Když už budete vařit černou čočku belugu, udělejte jí více a vytvořte pak během chvíle čočkové curry. Kombinace zeleniny, žluté omáčky a tmavé čočky chutná i vypadá perfektně. Při vaření s černou čočkou zacházejte jako v rukavičkách. Stačí ji nechat jen mírně probublávat, nemíchat. Bude pak měkká, přesto pevná na skus a zůstane jí velmi sytá tmavá barva.👍

Recept byl vytvořen pro SKINNY.cz, zaměřující se na doplňky stravy a zdravý způsob života.

> ☝️Jako další osvědčený recept s řepou doporučuji vyzkoušet ty to šťavnatéKrůtí kuličky s červenou řepou a pečenými batáty