Celozrnný slaný koláč s cuketou a kozím sýrem

30.08.2019 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Praxe mi ukázala, že co se týče zeleninových koláčů, základem je mít dobrý korpus. Korpus můžete udělat z bílé mouky, zakomponovat do něj i oříškové mouky, celozrnné, bezlepkové. Korpus je třeba předpéct, aby pak snesl kdejakou kreativní náplň.

Občas dělám koláč více zeleninový, kdy je zálivky méně, jindy zase více smetanový. Pokaždé se povede. Protože, jak jsem psala, dobrý korpus zvládne náplň mnoha variant.

Zeleninový koláč quiche se tradičně zalévá směsí z vajec, tučné smetany a zakysané smetany. Místo klasiky je ale také možné použít kešu, mandlovou či kokosovou smetanu.

Měkký kozí sýr je pak už jen třešničkou na koláči, jeho výrazná chuť v kombinaci s cuketou je prověřená klasika.

korpus na koláč:

náplň:

Postup

  1. Z ingrediencí na korpus vypracuji hladké těsto. Zabalím ho do folie a nechám odpočinout v lednici alespoň hodinu. Těsto pak rozválím mezi dvěma pečícími papíry na tenkou placku, kterou pak dám do kulaté formy na koláč a prsty vytvaruji. Na těsto položím pečící papír a nasypu na něj suché fazole. Korpus peču takto "na slepo" na 200 stupňů asi 20 minut.

  2. Mezitím pracuji na náplni. Cuketu nastrouhám na hrubo a orestuji na troše oleje až změkne a vypaří se z ní voda. Cuketu ochutím solí, někdy přidám provensálské bylinky.

  3. V míse rozmíchám metličkou vejce a smetany, ochutím solí, pepřem a vmíchám orestovanou cuketu. Tuto směs už jen vyliju na předpečený korpus. Navrch ještě prsty rozdrobím kozí (nebo jiný) sýr a pro efekt ozdobím opečenými kolečky cuket.

  4. Peču na 185 stupňů asi 30 minut. Před rozkrájením je třeba koláč nechat trochu zchladnout, aby se s ním lépe nakládalo.

Teplý, studený, doma, v práci, na cestě v krabičce, vždycky skvělý :)